Led Zeppelin so leta 1975 izdali dvojni album Physical Graffiti. Foto: EPA
Led Zeppelin so leta 1975 izdali dvojni album Physical Graffiti. Foto: EPA
Georg Friederich Händel
Händlov Rinaldo so prvič izvedli v Londonu.
William George "Billy" Zane
Billy Zane je pozornost množic pritegnil v Titaniku. Foto: EPA
Alamut Vladimirja Bartola
Bartol se je rodil 24. februarja.

Zasedba je nastala sedem let prej. V nekaj letih so Led Zeppelin postali ikona. Že izjemni prvenec s preprostim naslovom Led Zeppelin je skupino naredil za fenomen. Udarna in nenavadna interpretacija bluesa, besedila, ki so se spogledovala z misticizmom, in Robert Plant, ki je hitro postal novi rockovski bog, so bili zagotovilo za uspeh.

Skupina, katere zvok je skupaj z glasbo skupin Deep Purple in Black Sabbath definiral zgodnji heavy metal in hard rock, je zanimanje za svoje delo stopnjevala tudi z zasebnim življenjem. Predvsem Jimmy Page naj bi se navduševal za temne sile, skrivnostnost pa so Led Zeppelin stopnjevali tudi s svojim skromnim sodelovanjem z mediji. Tisk so skoraj ignorirali, stike z oboževalci pa so omejili na koncerte. Kljub sovražni nastrojenosti tiska so Led Zeppelin nizali uspešnice, med katerimi so najbolj znane Stairway to Heaven, Communication Breakdown, Whole Lotta Love in Rock and Roll in Kashmir.

10. decembra lani so se rockerji znova podali na oder in navdušili 20.000-glavo množico na areni O2 v Londonu.


1597 se je rodil francoski pesnik Vincent Voiture.

1619 se je rodil francoski baročni slikar Charles Le Brun. Bil je osebni slikar kralja Ludvika XIV. Umrl je leta 1690.

1711 so v Londonu izvedli opero Rinaldo, ki jo je napisal Georg Friederich Händel.

1786 se je rodil nemški jezikoslovec Wilhelm Carl Grimm.

1804 je v Londonu gledališče Drury Lane Theatre pogorelo do tal, njegov lastnik Richard Brinsley Sheridan pa je obubožal.

1859 se je rodil slovenski jezikoslovec, etnograf in književni zgodovinar Karel Štrekelj.

1895 se je rodil ruski pisatelj Vsevolod Vjačeslavovič Ivanov.

1897 se je v Tolminu rodil slovenski skladatelj Matija Bravničar. Bil je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti, član opernega orkestra in direktor Akademije za glasbo, kjer je predaval kompozicijo. Napisal je dve operi, Pohujšanje v dolini šentflorjanski in Hlapec Jernej, 4 simfonije in druge orkestralne skladbe, Kralja Matjaža, Slovensko plesno burlesko in s folkloro prepojeno Belokranjsko rapsodijo. Umrl je 25. novembra 1977.

1903 se je rodil slovenski pisatelj Vladimir Bartol. Njegovo najbolj znano delo je roman Alamut, ki je preveden tudi v več tujih jezikov. Slovenci in Avstrijci so ga spoznali tudi v gledališki izvedbi; SNG Drama Ljubljana je v režiji Sebastijana Horvata Alamuta postavila na oder, Horvat pa je s predstavo na Salzburškem festivalu osvojil nagrado za najboljšega mladega režiserja. Bartol, ki se je rodil pri Sv. Ivanu v Trstu, je iz biologije in filozofije diplomiral v Ljubljani, kjer je tudi doktoriral, izpopolnjeval pa se je tudi na Sorboni v Parizu.

Med Bartolova najpomembnejša dela ob Alamutu sodita tudi zbirka novel in zgodb Al Araf, Tržaške humoreske in avtobiografija Mladost pri Svetem Ivanu, ki je izšla v treh knjigah: Svet pravljic in čarovnije, Pot do učenosti, Romantika in platonika sredi vojne. V njegovem delu odsevajo nove psihološke teorije, najti pa je tudi sledi ekspresionizma, iz katerega je izhajal in ustvaril slovensko različico moderne psihoanalitične in filozofske proze.

1909 se je rodil ameriški pisatelj August William Derleth.

1934 se je rodila italijanska sopranistka Renata Scotto.

1942 je začel oddajati radio Voice of America.

1966 se je rodil ameriški filmski igralec William George "Billy" Zane.

1975 je hardrock skupina Led Zeppelin izdala dvojni album z naslovom Physical Graffiti.

2002 je umrl ruski skladatelj in pianist Leo Ornstein.

2004 je umrl ameriški igralec John Randolph.