Veljala je za najslavnejše novinarsko pero Italije. Foto: EPA
Veljala je za najslavnejše novinarsko pero Italije. Foto: EPA
Alexandre Dumas starejši.
Benjamin Franklin Wedekind: Pomladno prebujenje.
Peter Sellers.

se je v Firencah rodila italijanska pisateljica in politična novinarka Oriana Fallaci.

Med 2. svetovno vojno je Fallacijeva odšla v partizane, že kot mlada novinarka pa je intervjuvala mnoge znane voditelje držav in slavne osebnosti, kot so dalajlama, Henry Kissinger, ajatola Homeini, Walter Cronkite, Federico Fellini, Indira Gandhi, Sean Connery ... Los Angeles Times jo je nekoč označil za "novinarko, ki ji nihče ne bi rekel ne".

Po upokojitvi je objavila več člankov in knjig, ostro kritičnih do islama in muslimanov, s čimer je razburjala mednarodno javnost. Zadnja leta svojega življenja je preživela v New Yorku, spopadala se je z rakom dojk in pljuč ter tik pred smrtjo odpotovala v rodne Firence, kjer je umrla v noči s 14. na 15. september 2006.

1802 se je rodil francoski pisatelj Dumas Davy de la Pailleterie, bolj znan kot Alexandre Dumas oče. Njegovi spisi obsegajo več kot 25 zvezkov, praviloma pa so to svobodne predelave dogodkov v francoski zgodovini. Njegove najbolj znane stvaritve so romani Grof Monte Christo, Trije mušketirji, Dvajset let pozneje. Umrl je leta 1870.

1842 se je rodil slovenski humoristični pisatelj in pripovednik Jakob Alešovec. Pisal je predvsem hudomušne ljudske in meščanske povesti. Ustvaril je tudi satirično avtobiografijo z naslovom Kako sem se jaz likal. Umrl je leta 1901.

1857 se je rodil danski pisatelj Henrik Pontoppidan.

1860 se je rodil češki slikar Alfons Maria Mucha.

1863 je umrl slovenski skladatelj in organist Gregor Rihar.

1864 se je v Hannovru rodil nemški dramatik Benjamin Franklin Wedekind, predhodnik ekpresionizma. Znani sta njegovi deli Kamen modrijanov in Mrtvaški ples. Umrl je 9. marca 1918 v Munchnu.

1878 se je rodil irski pisatelj in dramatik Edward John Moreton Drax Plunkett.

1916 se je rodil ameriški pisatelj John Dann MacDonald.

1920 je umrl svoj čas zelo cenjeni nemški pisatelj Ludwig Ganghofer. Širokemu občinstvu se je prikupil zlasti s poljudnimi romani o svoji zgornjebavarski domovini.

1959 je v Moskvi svoja vrata odprla Ameriška narodna razstava.

1970 se je rodila portoriško-ameriška filmska igralka in pevka Jennifer Lynn López. Leta 1970 rojena zvezdnica, ki se predstavlja tudi kot modna oblikovalka in plesalka, je poznana tudi pod imenom J. Lo.

1980 je umrl angleški komik in filmski igralec Richard Henry Sellers, bolj znan kot Peter Sellers.

1991 je umrl ameriški pisatelj judovskega rodu Isaac Bashevis Singer, ki je leta 1978 za svoje delo prejel Nobelovo nagrado.