Pedro Almodovar je med drugim posnel film Ženske na robu živčnega zloma. Foto: EPA
Pedro Almodovar je med drugim posnel film Ženske na robu živčnega zloma. Foto: EPA
Vicenzo Bellini je napisal 11 oper.
Jim Henson je svetu dal male, pisane, zlobne in prijazne Muppetke.

Osnovno šolo je Almodovar obiskoval pri salezijancih, srednjo pri frančiškanih. Verska vzgoja ga je naučila samo, kot pravi sam, naj izgubi vero v Boga. V tistem času, v Cáseresu, je začel hoditi v kino. Pri šestnajstih se je sam, brez družine ali denarja, ustalil v Madridu. Njegov cilj je bil jasen - študij in snemanje filmov. Nemogoče se je bilo vpisati v uradno filmsko šolo, Franco jo je ravno zaprl, zato je Almodovar postal filmski samouk.

Almodovar je bil nato vedno v stiku z družbenim razredom, ki ga drugače ne bi poznal tako dobro: s španskim meščanstvom in z njihovimi pripetljaji in nesrečami na začetku porabniške dobe. Zlati rudnik za prihodnjega pripovedovalca zgodb. Svetovno slavo so mu prinesli filmi Ženske na robu živčnega zloma, Visoke pete, Vse o moji materi, Govori z njo in Slaba vzgoja. Za film Vse o moji materi je bil nagrajen z oskarjem za najboljši tuji film, za Govori z njo pa za izvirni scenarij. 2006 se je Almodovar vrnil s filmom Vrni se, v katerem je uporabil vse svoje preizkušene prijeme: v ospredje je postavil močne ženske vloge (in v njihove čevlje je postavil svoje priljubljene igralke, tudi Penelope Cruz in Carmen Mauro), vsemu skupaj pa dodal veliko mero španske tradicionalne zadrtosti in ekscentričnosti.

Preberite tudi:
Vse Almodovarjeve ženske

1835 je umrl italijanski skladatelj Vicenzo Bellini. Med drugim je napisal 11 oper, najbolj znana pa je Norma.

1896 se je rodil ameriški pisatelj Francis Scott Key Fitzgerald.

1936 se je rodil Jim Henson, ameriški lutkar, ustvarjalec znamenitega Muppet Showa in Sezamove ulice.

1941 se je rodila druga žena Paula McCartneyja, Linda Eastman, fotografinja, pevka in borka za pravice živali. Umrla je leta 1998.

1944 je umrl francoski kipar Aristide Maillol. Posebej znani so njegovi ženski akti, uspešno pa se je ukvarjal tudi z grafiko.

1949 je umrl slovenski skladatelj Josip Pavčič. Napisal je veliko zborovskih skladb in samospevov, posebno pa so znane njegove mladinske pesmi na besedila Župančičevega Cicibana.

1991 je ameriška grunge skupina Nirvana izdala svoj drugi album, Nevermind, ki jih je dokončno izstrelil med največje zvezde ter začel glabalni val alternativnega rocka.

2004 je umrla francoska pisateljica Francoise Sagan s pravim imenom Francoise Quoirez.