V Louvre največ obiskovalcev pritegne Leonardova Mona Liza. Foto: EPA
V Louvre največ obiskovalcev pritegne Leonardova Mona Liza. Foto: EPA
Piramida pred muzejem Louvre
Piramida pred muzejem Louvre. Foto: Louvre
Ikona, na ogled v Ohridu. Foto: EPA
Alexandre Dumas mlajši.
Bob Hope. Foto: EPA

je bil v Parizu ustanovljen največji muzej na svetu - Louvre.

Odlok je sprejela revolucionarna vlada in mesec dni po sprejetju odloka so ga že odprli. Predstavili so skromno zbirko odstavljenega kralja. Tako je zamisel o ustanovitvi uresničil šele Konvent.

Zbirke muzeja izvirajo iz vseh strani in obsegajo ogromno obdobje, vse od začetkov umetnosti. Za pravega ustanovitelja pa štejejo grofa d'Angvillierja, ki je bil upravnik poslopja, pod njegovim vodstvom je delo v Grand Galerie zelo napredovalo.

Število obiskovalcev znamenitega pariškega muzeja je v preteklih 20 letih naraslo s treh na kar 8,5 milijona letno. Kar 80 odstotkov obiskovalcev pride izključno zaradi Mone Lize, renesančne mojstrovine Leonarda da Vincija, drugi magnet, ki privabi turiste v Louvre, pa je 21 metrov visoka steklena piramida, v kateri je glavni muzejski vhod.

Piramida je zaradi velikega kontrasta s klasicistično-baročno muzejsko stavbo ob odprtju pred 20 leti vzbudila polemike. Zasnovana je bila za 4,5 milijona obiskovalcev letno, zato arhitekt Ming Pei skupaj z muzejskim vodstvom že razmišlja, kako bi jo preuredili za večje število ljudi.

Louvre hrani zgolj umetnine, ki so nastale pred letom 1850. Vsako leto pridobi nova dela, vredna od sedem do osem milijonov evrov.

916 je umrl makedonski cerkveni pisec Kliment Ohridski. Je avtor cirilične pisave in hkrati najbolj znan učenec Cirila in Metoda.

Metodovi učenci Gorazd, Naum, Kliment in drugi so delovali v Makedoniji. Ohrid je bil tedaj središče slovanske pismenosti, kjer je najstarejša slovanska univerza z več kot 2000 učenci, ki nadaljujejo delo Cirila in Metoda. V 10. stoletju so nerodno Cirilovo glagolico zamenjali z bolj praktično cirilico, ki so jo pripisovali Cirilu, čeprav je veliko mlajša, njena stvaritelja pa sta Kliment Ohridski in Naum. Na vzhodu, pri Srbih, Makedoncih, Bolgarih, Rusih, je cirilica hitro zamenjala glagolico, stara cerkvena slovanščina pa je postala obredni jezik vseh vzhodnih in delno tudi južnih Slovanov. Rodil se je okoli leta 830.

1841 je v Moskvi umrl Mihail Jurjevič Lermontov. Njegove teme so svetobolje, zaničevanje sveta in iskanje življenjskega smisla. Lermontova dela krasi tudi ep Demoni. V romanu Junak našega časa pa je predstavil tip "odvečnega človeka", nakazal je marsikatero potezo poznejšega psihološkega realizma ruske književnosti. Rodil se je 15. oktobra 1814 v Pjatigorsku.

1824 se je v Parizu rodil francoski pisatelj in dramatik Alexandre Dumas sin, ki je začetnik francoskega realizma. Med drugim je napisal romana Dama s kamelijami in Črni tulipan. Umrl je 27. novembra 1895 v Parizu.

1835 se je v Val di Castellu v Toscani rodil italijanski pesnik, kritik in zgodovinar Giosue Carducci. Bil je prvi Italijan, ki je za svoje literarno delo leta 1906 prejel Nobelovo nagrado. Znani sta njegovi zbirki Barbarske ode in Rime in ritmi. Umrl je 12. februarja leta 1907 v Bologni.

1877 se je rodil slovenski jezikoslovec Ivan Koštial, ki se je največ ukvarjal z etimologijo in onomastiko.

1901 se je rodil ameriški pevec Hubert Prior Vallée, bolj znan kot Rudy Vallee.

1915 se je v Firencah rodil svetovno znani tenorist Mario del Monaco. Umrl je 16. oktobra 1982 v Mestri blizu Benetk. Mario del Monaco je ustanovil tekmovanje mladih opernih pevcev.

1924 je umrl italijanski pianist, skladatelj in dirigent Dante Michaelangelo Benvenuto Ferrucio Busoni.

1946 je umrla ameriška pisateljica Gertrude Stein.

1981 je umrl ameriški filmski režiser William Wyler.

2003 je umrl ameriški komik in igralec Leslie Townes "Bob" Hope.