Hendrixov grob se nahaja v Rentonu v ameriški zvezni državi Washington, kamor še danes zahajajo njegovi oboževalci. Foto:
Hendrixov grob se nahaja v Rentonu v ameriški zvezni državi Washington, kamor še danes zahajajo njegovi oboževalci. Foto:
Horac se je rodil leta 65 pred našim štetjem.
Emile Verhaeren
Emile Verhaeren je umrl leta 1916.

Hendrix velja za enega najboljših in najvplivnejših kitaristov v zgodovini rockglasbe. Najprej mu je uspelo osvojiti angleško občinstvo, po nastopu na festivalu Monterey Pop leta 1967 pa je postal svetovno slaven. Temu nastopu je leta 1969 dodal še ikonični koncert na festivalu Woodstock. Bil je pionir tako na področju novega kitarskega zvoka kot glasbene produkcije.

Hendrix, po njegovih žilah se je pretakala afroameriška in indijanska kri, je umrl 18. septembra leta 1970 v Londonu, star komaj 27 let. Okoliščine njegove tragične smrti še danes niso popolnoma pojasnjene, najverjetneje pa je podlegel usodni kombinaciji alkohola in mamil, nekateri so namigovali celo na samomor.

Leta 8 je umrl starorimski pesnik Horacij, s polnim imenom Quintus Horatius Flaccus.

Horacij se je rodil osvobojenemu sužnju v Venuziji. Med študijem v Atenah se je pridružil Brutovi vojski, po njenem porazu pri Filipih pa se je vrnil v Rim, kjer je služil kot uradnik. Vergil ga je uvedel v Mecenov krog. Leta 35 pr. n. št. je izdal prvo knjigo Satir (Sermones). Pesniško slavo je dosegel z odami, nastalimi po starogrških zgledih.

1570 je umrl italijanski kipar in arhitekt Jacopo Sansovino.

1804 se je rodil nemški skladatelj Julius Benedict.

1867 se je rodil francoski skladatelj Charles Koechlin.

1895 je umrl začetnik francoskega realizma Alexandre Dumas mlajši. Znan je po romanih Dama s kamelijami in Črni tulipan.

1907 se je rodil ameriški pisatelj L. Sprague de Camp.

1916 je umrl belgijski pesnik Emile Verhaeren.

1940 se je rodil hongkonško-ameriški filmski igralec in mojster borilnih veščin Bruce Lee, s pravim imenom Lee Džun Fan.

1953 je v Bostonu umrl Eugene O'Neill. Znane so njegove drame Pred zajtrkom, Onkraj obzorja in Strast pod bresti, Elektra v črnini, Dolgega dne potovanje v noč. V svojih dramah je odkrival pomembnost človekovega podzavestnega doživljanja, njegovi junaki so razklani med duhovnostjo in čutnostjo. Velja za največjega ameriškega dramatika. Leta 1936 je prejel Nobelovo nagrado za književnost.

1955 je umrl francoski skladatelj švicarskega rodu Arthur Honegger. Njegov slog ni enoten, ampak se ravna po vsebini predloge in zajema iz vseh slogov, od predklasičnega do skrajno modernističnega.

1988 je umrl ameriški igralec John Carradine.

1992 je umrl hrvaški slikar Ivan Generalić.