Eksotični Joaquin že dolgo ni več le brat tragično preminulega Riverja Phoenixa. Foto: EPA
Eksotični Joaquin že dolgo ni več le brat tragično preminulega Riverja Phoenixa. Foto: EPA
Francis Bacon: Portret Henriette Moraes
Francis Bacon je na svojih slikah predstavil čustva, ki jih ljudje najraje ne bi nikoli bili prisiljeni občutiti. Foto: Hamburger Kunsthalle
Julia Roberts
Čedno dekle je Julio Roberts izstrelilo med filmske zvezde. Foto: EPA

Skupaj z bratom Riverjem in sestrami je Joaquín kmalu vstopil v svet filma. Igralec je mešanega rodu, v njem se pretakajo irska, španska, madžarska in ruska kri. Širše množice so ga opazile v Škandaloznem peresu (Quills), kjer je igral razklanega duhovnika, ki v norišnici skrbi za Markiza de Sada.

Phoenix je že dvakrat sodeloval z režiserjem M. Nightom Shyamalanom: v Znamenjih (2002) kot izpran igralec baseballa, v Vasi ob gozdu (2004) pa kot zaljubljeni kmet. Leta 2005 je sledila morda Phoenixova najboljša in zanj najtežja vloga Johnnyja Casha v biografski drami Hoja po robu, za katero je bil tudi nominiran za oskarja.

1661 je umrl španski dramatik Agustín Moreto y Cavana.

1805 je v Zagrebu umrl hrvaški komediograf in pesnik Tituš Brezovački.

1836 se je rodil ameriški slikar Homer Dodge Martin.

1874 se je rodil slovenski pisatelj Fran Ksaver Meško. Pisal je črtice in novele, zapisoval pa je tudi legende. Umrl je leta 1964.

1894 se je v Ljubljani rodil slovenski pisatelj, urednik in politik Ferdo Kozak, ki je največje uspehe dosegel z deli Profesor Klepec, Vida Grantova in Punčka.

1909 se je rodil britanski slikar Francis Bacon, ki je v svojih pretežno figuralnih podobah izrazil osamljenost, brutalnost in strah.

1927 se je rodila angleška džez pevka Cleo Laine.

1939 se je rodila ameriška igralka Jane Alexander.

1943 je umrl hrvaški pesnik Silvije Strahimir Kranjčevič. Njegova poezija je vseskozi izraz vznemirjene pesniške notranjosti in ostre kritičnosti.

1963 se je rodil italijanski pevec Eros Ramazzotti.

1967 se je rodila ameriška filmska igralka, ki je zaslovela z glavno vlogo v filmu Čedno dekle, Julie Fiona "Julia" Roberts.

1974 se je rodil ameriški filmski igralec Joaquin Phoenix.