France Prešeren je napisal Sonetni venec, Krst pri Savici, Sonete nesreče in številne druge pesniške stvaritve. Foto: MMC RTV SLO
France Prešeren je napisal Sonetni venec, Krst pri Savici, Sonete nesreče in številne druge pesniške stvaritve. Foto: MMC RTV SLO
Joseph Conrad
Joseph Conrad.
Naslovnica knjige Frana Miličinskega Muhoborci
Naslovnica knjige Frana Miličinskega Muhoborci. Foto: RTV Slo
Ozzy Osbourne
Ozzy Osbourne je bil član zasedbe Black Sabath. Foto: EPA

Šolal se je v Ribnici in Ljubljani, pravo pa je študiral na Dunaju. Odvetnik v Kranju je postal šele dve leti pred smrtjo. Prvo pesem Dekletam je objavil v časopisu Illyrisches Blat leta 1827. Rokopise, ki jih je dal v oceno Kopitarju, je razen štirih izjem zažgal.
Poglavitni gibali njegove lirike sta bili nesrečna ljubezen do dekleta in prav tako ne preveč srečna, čeprav zelo trdna ljubezen do prebujajočega se slovenskega naroda. Sonetni venec, Sonetje nesreče, Krst pri Savici in druge njegove posamične pesmi so ostale do današnjih dni najlepši in največji dosežki slovenske poezije. Prešeren je tudi prevajal, zlasti Burgerja, Byrona, Kornerja, Mickiewicza in Gruna.

1840 se je rodil Maks Pleteršnik. Slovenski jezikoslovec je zbral veliko besed in izrazov iz različnih znanstvenih in tehničnih področij. Pleteršnikovo največe delo je izdaja slovensko-nemškega slovarja leta 1899. Umrl je leta 1923.

1850 se je rodil slovenski pisatelj Franc Detela. Njegovo najboljše pripovedno delo je zgodovinska povest Pegam in Lambergar. Pisal je tudi humoreske, satire, povesti in romane. Med romani izstopa Trojka, napisal pa je tudi komedijo Učenjak.

1857 se je v Ukrajini rodil angleški pisatelj poljskega rodu Joseph Conrad s pravim imenom Theodor Josef Konrad Korzeniowski. Odraščal je v Krakovu, od sedemnajstega leta pa je služil na angleških in francoskih ladjah. Po odpustu se je posvetil literarnemu delu. Opisoval je nenavadne usode v daljnih deželah. Znana so njegova dela Lord Jim, Nostromo, Tajfun, Tajni agent, Pred očmi Zahoda.

1867 se je v Ložu na Notranjskem rodil slovenski mladinski pisatelj in dramatik Fran Milčinski.

1894 je umrl škotski pisatelj Robert Louis Stevenson.

1919 je umrl francoski slikar in grafik Piere Auguste Renoir, ki skupaj z Claudom Monetom velja za začetnika francoskega impresionizma. Večinoma je slikal portrete, akte in prizore iz meščanskega življenja.

1921 se je rodila ameriška sopranistka Phyllis Curtin.

1925 so v Carnegie Hallu premierno izvedli klavirski koncert v F-ju Georga Gershwina.

1930 se je rodil francoski filmski režiser in kritik Jean-Luc Godard, eden izmed ustanoviteljev francoskega "novega vala".

1947 so na Broadwayu premierno zaigrali igro Tennesseeja Williamsa Tramvaj Poželenje (A Streetcar Named Desire).

1948 se je rodil angleški pevec Ozzy Osbourne, ki je bil tudi eden izmed ustanoviteljev skupine the Black Sabbath.

1960 se je rodila ameriška filmska igralka Daryl Hannah.

1960 se je rodila ameriška filmska igralka Julianne Moore.

1968 se je rodil ameriški igralec Brendan Fraser, ki je med drugim igral v triologiji Mumija in v filmu George iz džungle.

1981 je umrl slovenski slikar Nikolaj Omerza, ki je najpogosteje upodabljal mestne vedute Ljubljane in Pirana.

2000 je umrla ameriška pesnica Gwendolyn Brooks.