Giulio Quaglio je zaznamoval večji del poslikanih površin v ljubljanski stolnici. Foto: TIC
Giulio Quaglio je zaznamoval večji del poslikanih površin v ljubljanski stolnici. Foto: TIC
Robert Adam: vhod v  vrtove Stowe v Buckinghamu
Robert Adam je lepoto našel v umirjenem klasicizmu, ki se je zgledoval po antiki.
Eno od Kafkovih najbolj znanih del je Preobrazba.
Tom Cruise rojstni dan praznuje 3. julija. Foto: EPA

je umrl italijanski slikar Giulio Quaglio, avtor iluzionistične poslikave ljubljanske stolnice.

Quaglio, ki se je leta 1668 rodil v kraju Laino ob severnoitalijanskem jezeru Como je zaznamoval podobo baročne Ljubljane. S svojimi iluzionističnimi poslikavami, katerih slog spominja na delo Tintoretta, Pietra da Cortona, Corregia in Veroneseja, je poslikal ljubljansko stolnico. Med letoma 1703 in 1706 je stolnici 'podaril' oljno sliko Kristusa v predpeklu s sv. Dizmom, s freskami pa je okrasil prezbiterij, osrednji del z navidezno kupolo ter kapele sv. Rešnjega telesa in sv. Dizme. Na eni od fresk je upodobil tudi svoj avtoportret.

Čeprav se ni rodil v Slovenijie, Giulio Quaglio velja za najpomembnejšega predstavnika baročnega slovenskega slikarstva na Slovenskem, njegove freske v ljubljanski stolnici pa so prva enotno zasnovana iluzionistilna poslikava pri nas, ki je močno vplivala na domače slikarje.

1728 se je rodil angleški arhitekt Robert Adam, predstavnik klasicizma. Umrl je leta 1792.

1789 se je rodil nemški slikar Johann Friedrich Overbeck, ki spada med ustanovitelje skupine nazarencev, ki so sprejeli vero kot osnovo za svoje delo. Med vsemi se je pravil delovanja, ki so si jih zastavili nazarenci, tudi najdoslednje držal, ustvaril je številne religiozne podobe.

1854 se je rodil moravski skladatelj, mojster moderne nacionalne glasbene drame Leoš Janaček. Njegova najbolj znana dela so Jenufa, Katja Kovanova, Lisica zvitorepka in Iz mrtvega doma. Janačkova glasba raste iz ljudske govorice. Pisal je komorna, klavirska in zborovska dela. Ustvaril je tudi glagolsko mašo. Umrl je leta 1928.

1874 je umrl slovenski jezikoslovec Oroslav Caf.

1883 se je v Pragi rodil češko-avstrijski pisatelj judovskega rodu Franz Kafka. Študiral je pravo, delal pa kot uradnik. V jasnem, preprostem, izpiljenem proznem slogu je upodobil osamljenega modernega človeka z njegovimi življenjskimi strahovi. Še za življenja so izšle novele Opazovanja, Kurjač, Preobrazba, V kazenski koloniji in Gladovalec, po smrti pa Proces, Grad, Amerika in Ob gradnji kitajskega zidu. Njegovo pripovedništvo velja za enega najpomembnejših primerov moderne proze. Umrl je leta 1924 v Kierlinu pri Dunaju.

1927 se je rodil angleški filmski režiser Henry Kenneth Alfred Russell. Med drugim je režiral filme Zaljubljene ženske, Demoni, Divji mesija, Gustav Mahler, Tommy, Lisztomanija, Valentino in Kurba.

1930 se je rodil avstrijski dirigent Carlos Kleiber.

1955 je v Ljubljani svoja vrata odprla prva razstava, ki je kasneje postala najstarejši še delujoči grafični bienale na svetu.

1962 se je rodil ameriški igralec Thomas Cruise Mapother IV., bolj znan kot Tom Cruise.

1967 je umrla slovenska pisateljica Ilka Vašte. Njeno najbolj znano delo je Roman o Prešernu. Napisala je tudi roman o Trdini – Izobčenec. Poskusila se je tudi kot dramatičarka (Visoka pesem) in mladinska pisateljica.

1971 je umrl ameriški rock pevec James Douglas "Jim" Morrison.

1986 je umrl ameriški pevec Hubert Prior Vallée, bolj znan kot Rudy Vallee.