Znameniti slikar Rembrandt je bil rojen v znamenju tehtnice. Foto: EPA
Znameniti slikar Rembrandt je bil rojen v znamenju tehtnice. Foto: EPA
Frederic Bartholdi je avtor znamenitega Kipa svobode. Foto: EPA
Susan Sarandon
Susan Sarandon se je vueljavila kot odlična igralka tako v komičnih kot tudi v resnih vlogah. Foto: EPA
Armand Assante
Armand Assante je brez dvoma karizmatičen, nikoli pa se prebil v povsem prvo ligo hollywodskih zvezdnikov. Samo za sladokusce, torej ...

je umrl nizozemski slikar Rembrandt Harmenszoon van Rijn, eden največjih upodabljajočih umetnikov vseh časov in narodov.

Bil je sin mlinarja, ki je bil dovolj premožen, da je sinu lahko omogočil dobro izobrazbo in ga 1620 vpisal na univerzo v Leidnu. V zgodovino likovne umetnosti se ni zapisal le kot tehnično briljanten slikar, ampak tudi kot veliki raziskovalec svetlobe in njenih učinkov. Vsa njegova dela odlikuje izredno mojstrstvo, preveva pa jih tudi globoka človečnost. Muzej - Rembrandtova hiša, ki je urejen v njegovi hiši v Amsterdamu je bil zgrajen leta 1606, muzej pa je postal leta 1911. Njegov obsežen opus obsega kakih 700 slik, med katerimi najdemo tako biblijske motive kot avtoportrete in krajine.

1535 je izšel prvi izvod Biblije v angleškem jeziku, ki sta jo prevedla William Tyndale in Miles Coverdale.

1660 je umrl italijanski slikar Francesco Albani.

1700 se je v Mengšu rodil slovenski slikar Franc Jelovšek, ki velja za najpomembnejšega predstavnika našega baročnega slikarstva.

1814 se je rodila francoski slikar Jean-Franšois Millet.

1874 se je v Lehnu pri Slovenj Gradcu rodil slovenski kipar Fran Berneker. Njegovo najbolj znano delo je spomenik Primoža Trubarja v Ljubljani.

1895 se je rodil ameriški filmski igralec Joseph Francis "Buster" Keaton, eden najbolj znanih komikov nemega filma.

1904 je umrl francoski kipar Frédéric Bartholdi.

1924 se je rodil ameriški filmski igralec John Charles Carter, bolj znan kot Charlton Heston.

1946 se je rodila ameriška filmska igralka Susan Abigail Tomalin, bolj znana kot Susan Sarandon.

1949 se je rodil Armand Assante. Vsestranski igralec, ki ponavadi pride na vrsto, ko je treba igrati skrivnostne mediteranske moške, se je rodil in odrasel v New Yorku.

Zanimivo je, da ga je že davno opazil Sylvester Stallone, s katerim sta igrala v filmu Lords of Flatbush (1974), in mu dal vlogo v svojem režijskem prvencu, Paradise Alley (1978). No, ta film iz Assanteja, ki se je nato bolj posvetil Broadwayu, ni naredil zvezde. Po celi vrsti manj odmevnih filmov v osemdesetih sta z Antoniem Banderasom v Kraljih mamba (1992) odigrala kubanska glasbenika v lovu na "ameriške sanje". Najbolj se je proslavil v televizijskih nanizankah - Jack Razparač (1989) mu je prinesla nominaciji za emmyja in zlati globus, Napoleon in Josephine pa precej oboževalcev. Na velikem platnu smo ga nazadnje občudovali leta 2005, ko je v Two For the Money zaigral ob Matthewu McConaugheyu.

1953 se je rodil turški igralec Tchéky Karyo.

1961 se je rodil kubanski pevec Jon Secada.

1961 se je rodil japonski pisatelj Kazuki Takahaši.

1970 je umrla ameriška pevka Janis Lyn Joplin.

1976 se je rodila ameriška igralka Alicia Silverstone.

1984 se je rodila ruska glasbenica Lena, ena od pevk v duetu t.A.T.u.

1998 je umrla slovenska gledališka igralka Vida Juvan.