J. K. Rowling je iz skromne učiteljice postala najbogatejša pisateljica na svetu. Si je res pomagala s čarovnijo? Foto: EPA
J. K. Rowling je iz skromne učiteljice postala najbogatejša pisateljica na svetu. Si je res pomagala s čarovnijo? Foto: EPA
Bartolome de las Casas
Prvi Španci v novem svetu niso bili vsi krvoločni pohlepneži: Bartolome de las Casas je bil goreč zagovornik človekovih pravic.
caravaggio: Žrtvovanje Izaka
Caravaggiove slike slovijo po prefinjeni igri svetlobe in teme.
Leta 1886 je umrl skladatelj Franz Liszt. Foto: NN
Mali princ
Mali princ, ki je ljubil svojo vrtnico, se je s svojo otroško preprostostjo usidral v srca starih in mladih.

J. K. Rowling je do zdaj napisala že vseh sedem knjig o Harryju - Kamen modrosti, Dvorana skrivnosti, Jetnik iz Azkabana, Ognjeni kelih, Feniksov red, Polkrvni princ in Svetinje smrti.

Po njeni literarni predlogi pa so že posneli osem filmov (zadnja knjiga je bila po oceni producentov potrebna kar dveh naslovov), v katerih se v vlogi najbolj priljubljenega čarovnika predstavi Daniel Radcliffe, ob njem pa v filmu zaigrajo tudi Rupert Grint (kot Ron Weasley), Emma Watson (Hermione Granger), Robbie Coltrane (Hagrid Robavs) in Maggie Smith (profesorica McHudurra).

1566 je v Madridu umrl španski menih in pisatelj Bartolome de Las Casas. V svojih knjigah Zgodovina Indije se je med prvimi zavzemal za milejše ravnanje španskih osvjajalcev z domačini Južne Amerike. Rodil se je leta 1474 v Sevilli.

1598 se je rodil italijanski kipar Alessandro Algardi.

1609 je umrl italijanski slikar Caravaggio. Bil je velik slikar, toda skrajno neprijeten človek. Njegovo življenje je bilo polno pustolovščin, dvobojev in bega. Njegove slike so naturalistično barvite.

1703 je bil pisatelj Daniel Defoe zaradi pamfleta obsojen na sramotilni steber.

1784 je umrl eden najpomembnejših enciklopedistov, francoski filozof Denis Diderot. Bil je nosilec razsvetljenske misli v predrevolucionarni Franciji. Bil je pobudnik in izdajatelj velike francoske enciklopedije. V svojih delih je napadal fevdalno družbo. V filozofiji je prešel stopnjo mehaničnega materializma. V polemikah je nastopal proti agnosticizmu in subjektivnem idealizmu. Rodil se je leta 1713.

1849 je madžarski pesnik Sandor Petofi, s pravim imenom Sandor Petrovics, padel v osvobodilnem boju v bitki pri Segesvaru. Leta 1848 je postal vodja peštanske mladine in je sodeloval v revoluciji. Velja za največjega madžarskega lirika. Pisal je revolucionarne pesmi – Vstani, Madžar in poezijo v ljudskem duhu. Rodil se je 1. januarja leta 1823.

1870 se je v Ljubljani se je rodil slovenski pisatelj Rado Murnik, po končani gimnaziji je nameraval postati zdravnik, a se je kmalu začel ukvarjati s pisanjem in časnikarstvom. Pisal je za številne slovenske revije – Ljubljani zvon, Slovan in Vesna, kasneje pa tudi za avstrijske revije in časnike. S satirično-parodističnim romanom Groga je stopil na pot nove struje, ki se je odvrnila od realizma 19. stoletja. Murnik se je uveljavil tudi kot humorist. Umrl je 6. septembra 1932.

1886 je v Bayreutu umrl madžarski skladatelj, pianist, klavirski pedagog in dirigent Franz (Ferenc) Liszt, ki velja za osrednjo osebnost nove romantike. Rodil se je 22. oktobra 1811 na Gradiščanskem.

1893 se je v Velenju rodil slovenski mladinski pisatelj in pedagog Gustav Šilih. Po doseženi profesuri je leta 1928 začel s pedagoškim delom na učiteljišču v Mariboru in vse do upokojitve leta 1950 oziroma še dve leti dalj poučeval pedagoško skupino predmetov. Šilih je bil glavni pobudnik za ustanovitev Pedagoške centrale v Mariboru (1927) in najaktivnejši pri ustanovitvi Pedagoškega društva Maribor (1950).

Ne prej in ne kasneje se učiteljstvo ni tako močno identificiralo s svojo stanovsko asociacijo in tudi nikoli doslej ni bilo deležno od svojih poklicnih združenj tolikšne pomoči in spodbud, tudi ne toliko priznanj in hvaležnosti kot v svoji Pedagoški centrali. Po upokojitvi se je angažiral pri ustanavljanju vzgojne svetovalnice v Mariboru, ki je bila prva tovrstna ustanova v Sloveniji, in je zavod vodil vse do svoje smrti 24. novembra 1961. Umrl je 24. novembra 1961 v Mariboru.

1901 se je rodil francoski slikar in kipar Jean Philippe Arthur Dubuffet.

1914 se je rodil francoski filmski igralec in komik Louis de Funčs de Galarza.

1917 je umrl irski pesnik Francis Ledwidge.

1944 je umrl francoski pisatelj, novinar in pilot Antoine de Saint-Exupery. Njegovo najbolj znano delo je Mali princ, ki ga je napisal leta 1943. Saint-Exupery se je rodil leta 1900 v Lyonu. Njegova mladostna želja je bila postati častnik, leta 1939 je odšel na vojsko, leta 1942 pa se je odločil in se pridružil ameriškim enotam v Severni Afriki. V 42 letu je postal postal pilot in prav 31. julija 1944 je opravil svoj zadnji polet, nad Sredozemljem ga je sestrelilo nemško letalo.

1962 se je rodil ameriški filmski igralec Wesley Snipes.