Marilyn Monroe. Foto: EPA
Marilyn Monroe. Foto: EPA
Knut Hamsun.
Percy Bysshe Shelly.
Kip Hansa Christiana Andersena v newyorškem Centralnem parku.
Legendarni Satchmo.

Rodila se je 1. junija 1926 s pravim imenom Norma Jean Mortenson ali Baker. Posnela je več kot 30 filmov in je veljala za tip "naivne svetlolase seksbombe". Med filmi, ki jih je posnela, velja omeniti predvsem Sedem let skomin, Nekateri so za vroče, Neprilagojeni in Avtobusna postaja.

Zadnja leta njenega življenja so zaznamovali zasebne težave, bolezni, boj z odvisnostjo od mamil in (ne)ugled "težavne dive". Okoliščine njene smrti še danes niso v celoti pojasnjene, in čeprav velja splošno prepričanje, da je naredila samomor, nekateri še vedno verjamejo v teorije zarote ...

Monrojeva, ena največjih filmskih zvezdnic vseh časov, velja tudi za eno najprepoznavnejših popkulturnih ikon, ki jo še danes pogosto posnemajo in upodabljajo. Morda bi njen popkulturni status lahko primerjali s tistim Jamesa Deana ali Elvisa Presleyja.

1792 se je v plemiški družini rodil britanski romantični pesnik Percy Bysshe Shelly (umrl leta 1822).

Njegova lirika je čustvena, polna simboličnih in alegoričnih sestavin, pisal pa je tudi drame. Študij v Oxfordu je moral prekiniti zaradi ateizma, z vladajočo družbo pa se je sprl, ko je zapustil ženo in se po njeni smrti znova poročil. Veliko je potoval, zlasti v Švico in Italijo, kjer je komaj tridesetleten v brodolomu umrl. Zagovarjal je ideje francoske revolucije. Znani sta njegovi pesnitvi Kraljica Mab in Upor islama, sicer pa je tudi avtor lirske drame, tragedije, političnih satir in celo proznega spisa o pesništvu. Umrl je leta 1922. Njegova najbolj znana pesnitev je Oda svobodi, drama pa Razvezani Prometej.

1846 se je rodil slovenski literarni kritik in zgodovinar Fran Levec. Kot urednik Ljubljanskega zvona je usmerjal mladi pesniški in pisateljski rod v realistično smer. Uredil je tudi Jurčičeva, Erjavčeva, Levstikova in Valjavčeva dela.

1859 se je v Lomu rodil norveški pisatelj, pesnik in dramatik Knut Hamsun, s pravim imenom Knut Pedersen. Velja za enega vodilnih evropskih romanopiscev med obema vojnama. V delih je opisoval boj posameznika s težavami vsakdanjega življenja. Umrl je 19. februarja 1952 v Norholmu, za svoje literarno delo pa je leta 1920 prejel Nobelovo nagrado.

1875 je umrl danski pisatelj Hans Christian Andersen, ki se je povsem posvetil pisanju za otroke in to zvrst literature dvignil na izredno umetniško raven. Njegove pravljice imajo veliko bogate domišljije.

Hans Christian Andersen se je rodil 2. aprila 1805 v mestu Odes. Njegov oče je bil skromen čevljar. Oče je umrl, ko je bil Hans star komaj enajst let. Leta 1827 po vrnitvi v Köbenhavn je poskušal srečo skoraj v vseh literarnih zvrsteh. Pisal je pesmi, romane, potopise - vse brez uspeha. Ko je bil star 28 let, je Andersen prvič odpotoval v tujino. Objavil je zbirko zgodb o svojih potovanjih in začel pisati roman. Njegova prva knjiga vilinskih zgodb je bila objavljena leta 1835, zadnja je izšla leta 1872. Umrl je 4. avgusta 1875 v Köbenhavnu. Znane so njegove pravljice: Snežna kraljica, Poslednje sanje starega hrasta, Marjetica, Ajda, Lan, Palčica, Grdi raček, Pastirica in dimnikar, Hranilnik, Cesarjeva nova oblačila in številne druge.

1890 je umrl hrvaški pesnik Ivan Mažuranić, ki je v znameniti pesnitvi Smrt Smail Age Čengića opisal boje Črnogorcev s Turki. Pesnitev je kratka in jedrnata, osebe pa so plastično orisane in psihološko dobro motivirane.

1901 se je rodil ameriški džezovski glasbenik Louis Daniel Armstrong - Satchmo.

1908 se je rodil nemški dirigent Kurt Peter Eichhorn.

1910 se je rodil ameriški skladatelj William Howard Schuman.

1937 se je rodil angleški skladatelj in glasbenik David Vickerman Bedford.

1947 se je rodil nemški glasbenik Klaus Schulze.

1966 so ZDA zaradi izjave vodje skupine The Beatles, Johna Lennona, da so bolj priljubljeni kot Jezus, prepovedale izvajanje njihovih skladb.

1976 je umrl angleški založnik in medijski mogotec Roy Herbert Thomson.

1977 je umrl slovenski književni kritik, publicist in zgodovinar Dušan Pirjevec.