Starka s kavo je postala ena najprepoznavnejših podob slovenskega slikarstva. Foto:
Starka s kavo je postala ena najprepoznavnejših podob slovenskega slikarstva. Foto:
Vasilij Kandinsky.
Akvarel z rdečo packo - naslov je dovolj zgovoren. Foto: RTV SLO
Jeff Bridges
Jeff Bridges praznuje 4. decembra. Foto: EPA
Frank Zappa
Frank Zappa, "prva violina" kitarskega sveta.

Kobilca se je rodila leta 1861 v Ljubljani in bila prava meščanka, a je redno obiskovala Podbrezje, kjer so med počitnicami nastajale njene najboljše slike, med drugim Poletje in portreti nekaj krajanov, v Taborski cerkvi pa visi tudi njena slika Device Marije. Vrhunec ustvarjanja slikarke, ki se je po zaslugi pisateljice Mimi Malenšek uvrstila tudi na bankovec za 5.000 tolarjev, zaznamujejo 80. leta 19. stoletja, v katerih se je v slikarstvu izobraževala v Münchnu.

Kobilca je živela tudi v več drugih evropskih mestih od Dunaja in Sarajeva do Pariza, kamor se je selila zaradi izpopolnjevanja ali naročil. V nasprotju s številnimi umetniki priznanja ni dočakala šele po smrti, ampak je bila zelo cenjena še za časa svojega življenja, ki ga je v ateljejih končala z ustvarjanjem tihožitij, ki pa v njenem opusu ne predstavljajo kakšnega posebnega presežka.

1866 se je rodil ruski slikar in utemeljitelj abstraktnega slikarstva Vasilij Kandinski. Od leta 1918 je živel v tujini.

1875 se je v Pragi rodil nemški pesnik Rainer Maria Rilke, s pravim imenom René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke. Njegovo književno delo obsega poleg esejističnih spisov in proze predvsem pesmi. Njegovo največje delo so Devinske elegije. Nanj so naredila izredno velik vtis potovanja v Rusijo in Francijo, v Parizu pa je bil Rodinov tajnik. V svojih deli je izražal samoto, otožnost, tesnobo in bogoiskateljstvo. Izmed njegovih del velja omeniti Knjigo ur, Sonete Orfeju, pa lirično prozo Spev o ljubezni in smrti korneta Cristpha Rilkeja.

1885 se je rodil slovenski prevajalec in klasični filolog Anton Sovre. S svojimi deli je veliko prispeval k boljšemu razumevanju in poznavanju antičnega življenja, mišljenja in književnosti.

1893 se je rodil hrvaški pesnik, pisatelj in revolucionar Avgust Cesarec.

1922 se je rodil francoski filmski igralec Gerard Philippe. Nastopal je v gledališču, kjer je igral v delih Camusa, Hugoja, Shakespeara, in v številnih filmih. Najbolj znan film, v katerem je nastopal, je Rdeče in črno.

1938 se je rodila avstralska sopranistka Yvonne Minton.

1944 se je rodil ameriški glasbenik, član skupine The Beach Boys, Dennis Wilson, ki je umrl leta 1983.

1949 se je rodil ameriški filmski igralec Jeffrey Leon »Jeff« Bridges.

1964 se je rodila ameriška filmska igralka Marisa Tomei.

1980 je umrl romski plesalec Vicente Escudero.

1993 je umrl ameriški glasbenik in skladatelj Frank Zappa.