Bette Davis je igrala v filmih Jezebel, Kaj se je zgodilo z Baby Jane in Smrt ob Nilu. Foto:
Bette Davis je igrala v filmih Jezebel, Kaj se je zgodilo z Baby Jane in Smrt ob Nilu. Foto:
Notno črtovje
5. aprila je umrl španski skladatelj Alonso Lobo.
Delo Josipa Stritarja
Na Ogrinca je vplival predvsem Stritar. Foto: www.biblija.net
Herbert von Karajan
Dirigent se je rodil 5. aprila. Foto: unitel.de/ucatalog
Abba
Agnetha Fältskog se je rodila leta 1950.
Kurt Cobain je bil Nirvana.
Enega zadnjih nastopov je Nirvana imela v Sloveniji. Foto: EPA

Filmska, televizijska in gledališka zvezdnica, pogosto označena za prvo damo ameriškega filma, je bila poznana kot igralka, ki se ni otepala tudi tistih manj simpatičnih likov. Bila je cenjena kot igralka, ki je sposobna odigrati celo paleto težavnih vlog, s tem pa je filmskim igralkam postavila nove standarde. Najti jo je bilo mogoče v filmih najrazličnejših žanrov, od kriminalk do zgodovinskih filmov, občasno pa tudi v komedijah. Igrala je v številnih filmih, med drugim tudi v Jezebel, Kaj se je zgodilo z Baby Jane in Smrt ob Nilu.
Postala je prva ženska predsednica Akademije filmske umetnosti in znanosti ter prva ženska, ki ji je Ameriški filmski inštitut podelil nagrado za življenjsko delo. Njena kariera, v kateri je bila desetkrat nominirana za oskarja, je neprestano doživljala vzpone in padce, za kar je priznala, da je bilo zaslužno tudi njeno razburkano zasebno življenje. Davisova je bila štirikrat poročena, enkrat ovdovela in trikrat ločena. Iz tretjega zakona z Williamom Grantom Sherryjem je imela hčer, dva otroka pa je posvojila, ko je bila poročena z Garyjem Merrillom.
Kljub slabotnemu zdravju je igralka vztrajala do konca in igrala do svoje smrti leta 1989, ko je umrla zaradi raka na dojkah. V svoji karieri je tako zaokrožila več kot sto filmskih, gledaliških in televizijskih vlog.

1617 je umrl španski skladatelj Alonso Lobo.

1692 se je rodila francoska igralka Adrienne Lecouvreur.

1717 je umrl francoski slikar Jean Jouvenet.

1732 se je rodil francoski slikar Jean Honore Fragonard. Slovel je kot velik portretist, upodabljal pa je tudi čudovite, skoraj predimpresionistične hišne prizore. Zanj so značilni prizori iz rokokojskega življenja, portreti, krajine, risbe in nežne jedkanice.

1735 je umrl angleški pisatelj in minister William Derham.

1765 je umrl angleški pesnik Edward Young.

1784 se je rodil nemški violinist in skladatelj Louis Spohr.

1837 se je rodil angleški pesnik Algernon Charles Swinburne.

1844 se je rodil pisatelj Josip Ogrinec. Bil je profesor prirodopisa, kot pisatelj pa se je oblikoval na Dunaju pod vplivom Josipa Stritarja. Znane so njegove črtice Obrazi iz narave in Obrazi iz naroda, napisal pa je tudi več gledaliških del (V Ljubljano jo dajmo).

1869 se je rodil francoski skladatelj Albert Rousell. Najbolj znani sta njegovi tretja in četrta simfonija, napisal pa je tudi več komornih in klavirskih skladb.

1900 se je rodil ameriški igralec Spencer Tracy.

1908 se je rodila ameriška igralka Ruth Elisabet Davis, bolj znana kot Bette Davis. Igrala je v številnih filmih, med drugim tudi v filmih Jezebel, Kaj se je zgodilo z Baby Jane in Smrt ob Nilu.

1908 se je v Salzburgu rodil eden najpomembnejših dirigentov 20. stoletja, Herbert von Karajan. Vse do svoje smrti, 16. 7. 1989, je bil dirigent Berlinskih filharmonikov.

1916 se je rodil ameriški filmski igralec Eldred Gregory Peck.

1929 se je rodil angleški igralec Nigel Hawthorne.

1929 se je rodil belgijski pisatelj Hugo Claus.

1935 se je rodil angleški menedžer skupin Led Zeppelin in Bad Company Peter Grant.

1941 se je rodil ameriški igralec in politični aktivist Michael Moriarty.

1942 se je rodil valižanski filmski režiser Peter Greenaway.

1950 se je rodila švedska pevka, članica skupine Abba, Agnetha Fältskog.

1965 se je rodil ameriški glasbenik, član skupine Pearl Jam, Mike McCready.

1994
je umrl ameriški glasbenik grungea, član skupine Nirvana, Kurt Donald Cobain.
Leta 1967 rojeni glasbenik je bil pevec, kitarist in pisec besedil skupine, katere album Nevermind sodi med osrednje plošče takratnega grunge gibanja. Glasbeni mediji pa so skladbo Smells Like Teen Spirit kasneje označili za himno takratne generacije. Med drugimi uspešnicami, pod katere se je podpisal Cobain, velja omeniti še Come as You Are, Lithium, In Bloom, Heart-Shaped Box, All Apologies in About a Girl.

Cobain se je v zadnjem letu svojega življenja spopadal z odvisnostjo od mamil. Truplo pevca so 8. aprila našli na njegovem domu v Seattlu, njegova smrt pa je bila razglašena za samomor. Okoliščine njegove smrti vse do danes povzročajo vznik najrazličnejših teorij in analiz.

1997 je umrl ameriški pesnik Allen Ginsberg.

2002 je umrl ameriški glasbenik, član skupine Alice in Chains, Layne Staley.

2005 je umrl ameriški pisatelj judovskega rodu Saul Bellow, ki je leta 1976 prejel Nobelovo nagrado za književnost.