Ibrahim Ferrer je le leto dni pred smrtjo nastopil tudi pred razprodano Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Foto:
Ibrahim Ferrer je le leto dni pred smrtjo nastopil tudi pred razprodano Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Foto:
Portret Benjamina Jonsona, ki ga je naslikal Abraham von Blyenberch (ok. 1617).
Fontana di Trevi
V Fontani di Trevi si poleti marsikdo ohladi noge. Foto: EPA
Naslovnica dela Paula Claudela.
Plakat za film Roberta Mitchuma.
M. Night Shyamalan
M. Night Shyamalan je zaslovel s Šestim čutom, sedem let kasneje pa ga je neuspeh grozljivke Lady in the Water skoraj pokopal. Foto: Reuters

Njegovo življenje se je začelo razburljivo - rojen je bil v nekem havanskem nočnem klubu, ko je njegova mati nenačrtovano začela dobivati popadke. S profesionalnim petjem se je začel ukvarjati pri 14 letih. Do petdesetih let prejšnjega stoletja je bil v domovini že dobro poznan, saj je med drugim sodeloval s takšnimi glasbeniki, kot je legendarni Benny More. Kasneje pa je utonil v pozabo in je za priboljšek ob pokojnini ljudem čistil čevlje.

S filmom in zgoščenko Buena Vista Social Club je dosegel drugi vrh svoje kariere in svetovno javnost navduševal skupaj s skupino znanih, a pozabljenih kubanskih glasbenih mačkov. Nato je tako kot drugi člani zasedbe začel samostojno glasbeno pot in izdal dve zgoščenki. Za svoje delo je prejel enega "navadnega" grammyja in dva latinska grammyja, in sicer v kategoriji novih glasbenikov. S to lovoriko se je okitil pri 72. letih. Grammyja pa je osvojil tudi s celotno zasedbo.

1637 je umrl angleški dramatik, pesnik in igralec Benjamin Jonson.

1697 se je rodil italijanski arhitekt Niccolo Salvi, avtor znamenitega rimskega vodnjaka Trevi (Fontana di Trevi).

1809 se je v Somersbyju rodil angleški pesnik, predstavnik viktorijanskega obdobja, lord Alfred Tennyson.

1844 se je rodil britanski gradbenik James Henry Greathead.

1868 se je rodil francoski diplomat, pesnik, dramatik in esejist Paul Claudel, izrazit predstavnik katoliške obnove. Temelji njegovega delovanja so dogma, kult in mistika. Njegova lirika in lirično obarvane dramske pesnitve v svobodnem ritmu po zgledu biblijskega verza so hvalnice stvarjenju in božji milosti. Najbolj znana dela so Satenasti čeveljček, Zamenjava, Tkalec in Človek in njegovo hrepenenje. Umrl je leta 23. februarja 1955 v Parizu.

1871 je na Planini pri Postojni umrl slovenski skladatelj, pesnik in politik Miroslav Vilhar. V Ljubljani je obiskoval licej, na Dunaju in v Gradcu pa je študiral pravo.Nekaj časa je bil župan na Knežaku. Pesmi je objavljal v Novicah, Slovenski bčeli, Slovenskem glasniku, Napreju, zbirko Pesmi pa je izdal leta 1860. Njegovo najbolj znano delo je spevoigra Jamska Ivanka, s katero je položil temelje za obnovo izvirne slovenske odrske glasbe. Kot skladatelj je bil samouk, objavil pa je 25 samospevov in 12 zborov ter 8 klavirskih skladb. Leta 1869 je na Kalcu organiziral tabor, na njem so zahtevali uresničitev zamisli o Zedinjeni Sloveniji. Rodil se je 7. septembra 1813 na Planini pri Postojni.

1887 se je rodil slovenski književnik Gustav Strniša. Proslavil se je v delih za mladino, Lokvanj, Miška, Harmonikar Bincek.

1904 je umrl avstrijski glasbeni kritik Eduard Hanslick.

1917 se je rodil ameriški filmski igralec Robert Mitchum.

1928 se je v Pittsburgu rodil ameriški slikar, filmski avtor in režiser slovaškega rodu Andy Warhol s pravim imenom Andrew Warhola. Sprva je bil reklamni grafik, sicer pa najvidnejši predstavnik poparta. Ustvarjal je slike v različnih grafičnih tehnikah, pretežno stereotipne vzorce uporabnih predmetov ali fotografije. Opozarjal je na estetsko praznino sodobne porabniške družbe. Umrl je 22. februarja 1987 v New Yorku.

1931 je umrl ameriški džezovski trobentač Leon Bix Beiderbecke.

1932 se je rodil britanski slikar sir Woward Hodgkin.

1946 je umrl grafik in slikar Vito Globočnik, ki se je kot samouk razvil v izjemnega ustvarjalca, zlasti v letih NOB-ja. V mapi linorezov Herrenvolk je upodobil prizore nasilja in vojnih strahot.

1959 je umrl ameriški filmski režiser Preston Sturges.

1966 je umrl ameriški pisatelj Paul Myron Anthony Linebarger, bolj znan kot Cordwainer Smith.

1966 je umrl slovenski časnikar, kulturni delavec, prevajalec in politik Vekoslav Špindler.

1970 se je rodil indijsko-ameriški filmski režiser Manoj Nelijatu Šjamalan, bolj znan kot M. Night Shyamalan.

2001 je umrl brazilski pisatelj Jorge Amado de Faria.