V slovenščino je od Miltonovih del preveden Izgubljeni raj. Foto:
V slovenščino je od Miltonovih del preveden Izgubljeni raj. Foto:
Cesar Franck
Cesar Franck je svojimi skladbami vplival na številne sodobne francoske skladatelje.
Katharine Hepburn
Katharine Hepburn je rojstni dan praznovala 8. novembra. Foto: EPA
Alain Delon
Alain Delon se je rodil leta 1935.

Milton, ki se je rodil 9. decembra 1608 v Londonu, velja za najpomembnejšega angleškega pesnika 17. stoletja. Njegova poezija je bila prvi primer združitve renesančnega žara, baročne vzvišenosti in klasično stroge oblike. V njegovi bibliografiji so dela proze in poezije, njegovo najpomembnejše delo pa je Izgubljeni raj.

Prvič ga je izdal leta 1667, sedem let pozneje pa je izšla še njegova dodelana izdaja. Delo je bilo napisano v desetih knjigah, v katerij je Milton v prostem verzu opisoval krščansko zgodbo o padcu človeka od skušnjave, ki jo pred Adama in Evo v raju postavi Satan, do njunega izgona iz raja. V poznejših interpretacijah je prevladalo prepričanje, da je glavni junak pesnitve prav Satan, ki je moral premagati svoje lastne slabosti, da je lahko izpolnil svoj cilj - pokvariti človeštvo.

Izgubljenemu je sledil Znova pridobljeni raj (Paradise Regain'd), ki ga v slovenskem prevodu nimamo, v njem pa avtor v nasprotju s prvim delom poveličuje Jezusovo popolnost, ki je v nasprotju s Satanovo sramotno pojavo. Druga pesnitev je manj epska od prve, zaradi česar jo nekateri kritiki označujejo za slabšo in manj pomembno od Izgubljenega raja.

1491 se je rodil italijanski pesnik Teofilo Folengo.

1793 se je na pobudo slikarja Davida pariški Konvent odločil in sprejel sklep o Louvru, ki je tako postal ljudstvu dostopen muzej. Louvre je bil sprva grad francoskih kraljev v Parizu, zgrajen je bil v dobi kralja Filipa Avgusta okoli leta 1200. Današnjo podobo je dobil v 16. in 17. stoletju. Med francosko revolucijo je postal nacionalni muzej za umetnostne zaklade v kraljevi lasti. Nekateri menijo, da je to najpomembnejši muzej na svetu.

1817 se je v slovenskogoriški vasi Kraljevci rodil slovenski književnik in kulturni delavec Davorin Trstenjak. Kot duhovnik je bil med drugim profesor slovenščine in zgodovine na gimnaziji v Mariboru. V mladosti se je pod vplivom prijatelja Stanka Vraza navduševal za ilirsko gibanje.

1847 se je rodil irski pisatelj Abraham "Bram" Stoker.

1890 je v Parizu umrl francoski skladatelj belgijskega rodu, orglar in glasbeni pedagog Cesar Franck. V Parizu je bil nekaj časa orgelski učitelj, s svojimi skladbami je vplival na številne sodobne francoske skladatelje. Poleg orgelskih skladb so še danes priljubljeni simfonija v d-molu, simfonične variacije za klavir in orkester, violinska sonata v A-duru in klavirski kvintet.

1893 se je rodil ameriški džezpianist Clarence Williams.

1900 se je rodila ameriška pisateljica Margaret Munnerlyn Mitchell.

1907 se je rodila ameriška igralka Katharine Hepburn.

1919 se je rodil indijski pisatelj P. L. Deshpande.

1920 se je rodila ameriška igralka Esther Rolle.

1935 se je rodil francoski igralec Alain Delon.

1937 so nacisti v Münchnu pripravili razstavo Der ewige Jude (Večni Jud).

1953 je umrl južnoafriški pisatelj John van Melle.

1953 je umrl ruski pisatelj in Nobelov nagrajenec Ivan Aleksejevič Bunin.

1965 so na NBC-ju začeli predvajati nanizanko Days of Our Lives.

1967 se je rodila ameriška igralka Courtney Thorne-Smith.

1975 se je rodila ameriška igralka Tara Reid.