Leta 1974 je bil Aleksander Solženicin zaradi svoje kritične drže do sistema izgnan iz takratne Sovjetske zveze. Foto: EPA
Leta 1974 je bil Aleksander Solženicin zaradi svoje kritične drže do sistema izgnan iz takratne Sovjetske zveze. Foto: EPA
Detajl dela fra Filippa Vizija sv. Avguština. Foto: Arhiv Eremitaža
Chevy Chase Foto: EPA
Ramonesi so našli pot tudi v muzeje sodobne glasbe. Foto: EPA
Matt Damon. Foto: EPA

Od leta 1974 do 1994 je pisatelj živel v pregnanstvu, dolgo časa v Združenih državah Amerike. Obsojen je bil na osem let kazenskega taborišča, od 1953 do 1956 je bil izgnan v Kazahstan, leto pozneje so ga rehabilitirali. Rodil se je leta 1918, umrl pa avgusta 2008.

Kot velikemu domoljubu je pisatelju trn v peti predvsem totalitarni režim, kateremu alternative pa ne vidi v zahodnem modelu demokracije in individualne svobode, pač pa favorizira dobrohotno avtoritativno vladavino, ki bi svoje korenine črpala iz bogate ruske tradicije in krščanskih vrednot. Po razglasitvi "glasnosti" (odprtost) v osemdesetih, se njegovo delo v domovini spet aktualizira in danes predstavlja enega vidnejših literatov svoje dežele. Solženicinova najpomembnejša dela so En dan v življenju Ivana Denisoviča, Prvi krog, Rakov oddelek, Avgust 1914, Arhipelag gulag in serija Rdeče kolo.

1469 je umrl italijanski slikar Filippo Lippi, imenovan Fra Filippo. Bil je vodilni mojster florentinske zgodnje renesanse.

1613 je umrl jezuit Janez Čandek. Za izid je pripravil knjigi Evangelia inu listovi, ki jo je priredil po Dalmatinovi Bibliji, in mali Kanizijev katekizem.

1826 se je rodil slovenski pisatelj, jezikoslovec in politik Luka Svetec. Po njegovih predlogih smo Slovenci dosegli enotnost knjižnega jezika. Svetec je med drugim v svojih Pomenkih o Zori obsodil “razlagovšcino”. V njih je sicer priznal možnost vseslovanskega literarnega jezika, toda prišel je do zaključka, da bi vseslovanščina lahko postala samo eden izmed sedanjih živih jezikov. Kategorično pa je obsodil vsako umetno mešanje slovanskih jezikov.

1834 se je rodil ameriški glasbenik in skladatelj Walter Kittredge.

1834 je umrl francoski skladatelj Francois-Adrien Boieldieu.

1848 se je rodil belgijski skladatelj Pierre Degeyter.

1864 se je rodil najpomembnejši srbski koreograf in humorist vlaškega porekla Branislav Nušić, s pravim imenom Alkibijad Nuša. Njegove najbolj znane komedije so Narodni poslanec, Sumljiva oseba, Gospa ministrica in druge.

1870 se je rodil francoski organist Louis Vierne.

1887 se je rodil kanadski igralec Huntley Gordon.

1909 je umrl židovski pesnik Naftali Herz Imber.

1928 je umrl komik v nemih filmih Larry Semon.

1943 se je rodil ameriški komik in igralec Chevy Chase.

1944 je bila premiera radijskega šova The Adventures of Ozzie and Harriet (Avanture Ozzija in Harriet).

1948 se je rodil ameriški kitarist in član skupine The Ramones Johnny Ramone.

1949 se je rodila ameriška igralka Sigourney Weaver.

1956 se je rodila ameriška igralka Stephanie Zimbalist.

1965 se je rodil ameriški bas kitarist in član skupine The Ramones C-Jay Ramone.

1970 se je rodil ameriški igralec Matt Damon.

1973 je umrl francoski dramatik in filozof Gabriel Honoré Marcel.

1982 je umrl argentinski igralec Fernando Lamas.