V njegovi karieri so Granta nagradili že z zlatim globusom, bafto in častnim cezarjem, filmi, v katerih je igral, pa so v kinoblagajne po vsem svetu skupno prinesli več kot 2,4 milijarde dolarjev. Foto: EPA
V njegovi karieri so Granta nagradili že z zlatim globusom, bafto in častnim cezarjem, filmi, v katerih je igral, pa so v kinoblagajne po vsem svetu skupno prinesli več kot 2,4 milijarde dolarjev. Foto: EPA
Matevž Langus: Ljubljanski trgovec Hohn
Matevž Langus je bil znamenit portretist uglednih ljubljanskih meščanov. Foto: Narodna galerija
Lev Nikolajevič Tolstoj
Ruski pisatelj Lev Nikolajevič Tolstoj je bil eden največjih književnikov vseh časov. Njegov zgodovinski roman Vojna in mir je doživel številne filmske upodobitve. Foto: NN
Henri de Toulouse - Lautrec - predhodnik ekspresionizma. Foto: EPA

Grant si je mednarodno slavo zagotovil z vlogo alter ega scenarista in režiserja Richarda Curtisa v uspešnici Štiri poroke in pogreb iz leta 1994, nato pa je s podobnimi vlogami nadaljeval v več filmih, kot sta Modrooki Miki in Notting Hill. Do preloma stoletja se je uveljavil tudi igralec s satirično-komičnim talentom in pokazal raznolikost igralskega talenta v Dnevniku Bridget Jones in komični drami Vse o fantu.

Čeprav navidez deluje, da Grant vse vloge igra po istem kovu, pa nekateri poznavalci ocenjujejo, da ima pač "sposobnost igranja, ki deluje nezaigrano". Med njegove komične odlike spadajo ironične in sarkastične opazke, pa tudi kretnje, natančno tempirane replike in obrazna mimika.

1583 se je rodil italijanski organist in skladatelj Girolamo Frescobaldi.

1778 se je rodil nemški pesnik in pisatelj Clemens Brentano.

1782 se je rodil slovenski slikar Matevž Langus. Slikal je freske, verske podobe v olju in portrete, med njimi so tudi portreti Matije Čopa, Primičeve Julije in Andreja Smoleta. Bil je Prešernov prijatelj. Pogosto se je naslanjal na iluzionistična in druga baročna izhodišča, zato so ga imenovali zadnji baročni slikar, njegovo ustvarjanje pa štejemo v čas bidermajerja.

1824 so Janez Cigler, Franc Ksaver Andrioli in Ignacij Holzapfel vložili prošnjo za izdajanje časopisa Slavinja.

1828
se je v Jasni Poljani v stari plemiški družini rodil pisatelj Lev Nikolajevič Tolstoj. Bil je eden največji književnikov vseh časov. Njegov najbolj znan roman je Vojna in mir, zgodovinski roman, ki je doživel številne filmske upodobitve. Kritično podobo meščanskega zakona, družine in družbe je predstavil v delu Ana Karenina, Vstajenje pa je odraz njegovih reformističnih nazorov. Med dramami velja omeniti Moče teme, Sadovi prosvete in Živi mrtvec. V Izpovedih pa razlaga načela svojega verskega nauka. Kot starec je Tostoj odšel od doma, a je na poti zbolel in je na železniški postaji Astapovo 20. novembra 1910 umrl. Pokopan je v Jasni Poljani.

1873 se je rodil avstrijski gledališki režiser judovskega rodu Max Goldmann, bolj znan kot Max Reinhardt. Klasično gledališče je obogatil z dinamiko in spektakularnostjo, ki jo je dosegel, ko je med predstave vnesel scenske efekte, osvetljavo z reflektorji in vrtljiv oder.

1901 je umrl francoski slikar Henri de Toulouse - Lautrec, potomec ene najstarejših francoskih plemiških družin. Velja za predhodnika ekspresionizma. Huda bolezen in nesreči v mladosti sta ga za zaznamovali za vse življenje, saj se je kot invalid premikal samo s palico. Umaknil se je v pariško podzemlje, v katerem je našel spodbudo za svoje ustvarjanje. Lautrec je dvignil vrednost plakata. Rodil se je 24. novembra 1864 v Albiju.

1951 se je rodil ameriški filmski igralec Michael John Douglas, bolj znan kot Michael Keaton.

1970 je umrl slovenski kipar Lojze Dolinar. Živel je v Beogradu, kjer se je uveljavil kot avtor spomeniških plastik.

1975 je umrl slovenski slikar, grafik in kipar Tone Kralj. Posebej imenitna so njegova dela, v katerih je obujal mladostne podobe dobrepoljske kotline.

1978 je umrl kanadski filmski producent Jack Leonard Eichelbaum, bolj znan kot Jack Warner.

1997 je umrl ameriški filmski igralec Burgess Meredith.