Po Orwellovem romanu 1984 so posneli znameniti film z Johnom Hurtom in Richardom Burtonom v glavnih vlogah, utopistični roman pa so priredili celo v muzikal. Foto: EPA
Po Orwellovem romanu 1984 so posneli znameniti film z Johnom Hurtom in Richardom Burtonom v glavnih vlogah, utopistični roman pa so priredili celo v muzikal. Foto: EPA
The Power of Sympathy
Naslovnica prvega ameriškega romana.
Placido Domingo
Domingo je eden najboljših tenoristov sodobnosti. Foto: EPA

je umrl britanski pisatelj in novinar bengalskega rodu Eric Arthur Blair, bolj znan kot George Orwell.

Orwell si je denar služil tudi kot novinar, ob prebiranju njegovih del pa podatek, da je slovel tudi kot pronicljiv politični in kulturni komentator, ni presenetljiv.

Strastni nasprotnik britanskega kolonializma, posebej v Indiji in Burmi, se je zavzemal za družbeno pravičnost, ko je delil izjemno slabe življenjske pogoje z delavskim razredom v Londonu in Parizu. Nasprotoval je vsakršnim totalitarizmom, bodisi nacističnemu ali sovjetskemu, in se udeležil državljanske vojne v Španiji.

Odlomek iz filma 1984 si oglejte v priloženem videoposnetku.
Njegovi najbolj znameniti literarni deli sta verjetno romana Živalska farma in 1984. Družba, ki jo Orwell opisuje v romanu 1984, je prepredena s socialistično ideologijo na eni ter idejo brezmejne svobode na drugi strani. Družbo vodi Partija oziroma njen vodja Big Brother (Veliki brat), ki nadzira vse pore družbe. Partija vzdržuje svojo oblast tako, da prepričuje ljudi, da jim neprestano grozijo sovražniki. Živalska farma pa naj bi bila alegorični prikaz skvaritve socialističnih idej za časa vladavine stalinizma v Rusiji. Živali na kmetiji preženejo kmeta s posestva in kmetijo upravljajo same. Enakopravnost pri tem seveda vse bolj izginja ...

George Orwell se je rodil 25. junija 1903.

1699 je umrl angleški pisatelj Obadiah Walker.

1789 so v Bostonu natisnili prvi ameriški roman z naslovom The Power of Sympathy or the Triumph of Nature Founded in Truth.

1823 se je rodil madžarski pesnik Imre Madach.

1842 se je rodil slovenski publicist Pavel Turner.

1867 se je rodil nemški pisatelj Ludwig Thoma, znan pod psevdonimom Peter Schlemihl. Objavljal je pesmi, povesti in romane, v katerih je kritiziral zlagano moralo meščanske družbe. Znani sta njegovi deli Malomeščanske povesti in Lokalna železnica.

1891 je umrla kanadska skladateljica Calixa Lavallee.

1924 se je rodil ameriški igralec Telly Savalas.

1931 je umrl ruski skladatelj in dirigent Felix Blumenfeld.

1938 se je rodil slovenski pisatelj, prevajalec, novinar in urednik Janez Kajzer. Po končani gimnaziji se je zaposlil kot novinar pri reviji Mladina, nato pa je postal urednik pri založbi Borec in Prešernovi družbi. Od leta 1989 do 1993, je urejal revijo Srce in oko. Po odhodu iz Prešernove družbe je postal samostojni književnik. Je tudi urednik zbirke Pričevanje, ki opisuje življenje Slovencev na Avstrijskem, spodnjem Štajerskem in v Istri v drugi polovici 19. stoletja. Med njegovimi vidnejšimi literarnimi deli sta Macesen: Roman o Ivanu Groharju (1978) in S tramovi podprto mesto (1983). Kajzer je dobitnik Levstikove nagrade in nagrade revije Sodobnost za najboljšo kratko zgodbo (2005).

1941 se je rodil španski tenorist Placido Domingo.

1950 je bila v ameriški zvezni državi Indiana prepovedana knjiga o Robinu Hoodu.

1956 se je rodila ameriška igralka Geena Davis.

1959 je umrl ameriški filmski režiser Cecil Blount DeMille.

1960 je v Ljubljani umrl pisatelj, pesnik in dramatik Ivan Pregelj. Njegovi najbolj znani deli sta Tolminci in Mlada Breda.

1962 se je rodila francoska igralka Marie Trintignant.

1965 se je rodil ameriški DJ Jam Master Jay.

1976 se je rodila angleška pevka, članica dekliške najstniške skupine The Spice Girls, Emma Bunton.

1984 je umrl ameriški glasbenik Jackie Wilson.

1993 je umrl slovenski pisatelj Marko Švabić, njegovo najbolj znano delo je prvenec Sonce, sonce, sonce. Je eden vidnejših slovenskih prozaistov druge polovice dvajsetega stoletja, še posebej pomemben pa je kot začetnik tistega njenega toka, ki mu bodisi rečemo nova slovenska proza bodisi ludizem bodisi kako drugače.

1997 je umrl ameriški menedžer Elvisa Presleyja polkovnik Tom Parker.

2008 je v 64. letu starosti je po dolgotrajni bolezni umrl novinar, publicist in pisatelj Marko Zorko. Bil je avtor dveh knjig, Mein kampf in kuharice Knjiga mrtvih. Dolgoletni sodelavec Radia Slovenija je bil znan predvsem po svojih kolumnah v različnih časopisih.