Pisana druščina se potepa po deželi Oz. Foto:
Pisana druščina se potepa po deželi Oz. Foto:
Almi Karlin
Alma Karlin je bila ena prvih slovenskih svetovnih popotnic.
Luciano Pavarotti
Tudi pri sedemdesetih Luciano Pavarotti še ni izgubil svojega znamenitega nasmeška. Foto: EPA

Zgodbo o deklici Doroteji, ki jo skupaj s psičkom tornado ponese v čudežno deželo Oz, je na filmsko platno prenesel Victor Fleming. Otroško knjigo je v scenarij priredil L. Frank Baum, glavne junake pa so upodobili Judy Garland v vlogi Dorothy, Ray Bolger v vlogi strašila, Bert Lahr je bil strahopetni lev, Jack Haley pločevinasti možiček brez srca, Frank Morgan pa profesor Marvel in čarovnik iz Oza. Muzikal je leta 1940 osvojil oskarja za najboljšo filmsko glasbo, nominiran pa je bil še v štirih kategorijah.

1887 se je rodila avstrijska pisateljica in pesnica hrvaškega rodu Paula von Preradović.

1889 se je rodila Alma Karlin, slovenska polihistorka, potomka družine Carli. Bila je izjemna osebnost, slovenska popotnica, poliglotka, pisateljica in svetovljanka.

1896 se je rodil italijanski pesnik Eugenio Montale, ki je leta 1975 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

1924 je umrl pisatelj Anathole France, dobitnik Nobelove nagrade za književnost leta 1921. Njegovo pravo ime je bilo Jacques Anatole Franšois Thibault.

1935 se je v Modeni, v italijanski pokrajini Emilii-Romagni rodil svetovno znani tenorist Luciano Pavarotti. Tenor se je začel petju posvečati v starosti petih let, ko je prepeval v cerkvenem zboru, skozi dolgoletno ustvarjanje pa se je uvrstil med najbolj uspešne klasične glasbenike na svetu. Prvič se je na odru predstavil v mestu Reggo Emilia 29. aprila leta 1961 v vlogi Rodolfa v operi La Boheme. Za večjo priljubljenost in prepoznavnost opernega ustvarjanja je med drugim poskrbel tudi s Placidom Domingom in Josejem Carrerasom na koncertih Treh tenorjev. Umrl je 6. septembra leta 2007.

1970 se je rodil ameriški igralec Kirk Cameron.

1991 je umrl ruski pisatelj in scenarist Arkadij Natanovič Strugacki.