Veno Pilon je hodil v koraku z razvojem sodobne likovne umetnosti. Foto:
Veno Pilon je hodil v koraku z razvojem sodobne likovne umetnosti. Foto:
Za svoje izjemno zgodovinarsko delo si je Snorri prislužil več kipov z lastno podobo.
Henryk Szeryng pri delu.

se je v Ajdovščini rodil slovenski slikar in grafik Veno Pilon.

Bil je vodilni predstavnik slovenskega ekspresionizma in je sodil v sam vrh evropske umetnostne zgodovine. Pomembni so njegovi portreti, akti, krajine in družbenokritične grafike. Leta 1923 je ustvaril znan portret Marija Kogoja. V Parizu, kjer je nekaj časa tudi živel, se je ukvarjal s fotografijo. Napisal je tudi avtobiografsko delo Na robu. Po maturi na realki v Gorici se je udeležil prve svetovne vojne kot avstrijski vojak.
Leta 1919 bil slovenski vojak na Koroškem. Študiral je v Pragi, Firencah in na Dunaju. Bil je član Kluba mladih. Leta 1926 je obiskal Pariz, kjer se je pozneje nastanil. Sredi 30. let se je ob opuščanju slikarstva začel intenzivno ukvarjati s fotografijo. Leta 1954 je Moderna galerija v Ljubljani predstavila retrospektivo risb in grafik, kasneje pa celoten slikarski opus. Po ženini smrti se je vrnil v Ajdovščino, kjer je umrl leta 1970.

1241 je bil ubit islandski pisec in zgodovinar Sturluson Snorri, avtor najobsežnejše sage o norveških kraljih. V atentatu je sodeloval njegov zet Gisur Torvaldson, naročil pa ga je norveški kralj Hakon VI. Hakonson. Sturlson je bil na čelu močne plemiške družine, ki je kralju predstavljala veliko oviro v nameri priključitve Islandije Norveški. Priključitev je uspela leta 1262.

1741 je umrl slovenski izdelovalec zvonov Jožef Samassa.

1872 je umrl ruski leksikograf, narodopisec in jezikoslovec Vladimir Ivanovič Dalj.

1885 se je rodil ameriški filmski režiser in igralec avstrijskega rodu, Erich Oswald von Schroheim, protagonist mogočnega naturalistično-senzualnega sloga v kinematografiji. Schroheim je bil eden izmed največjih režiserjev nemega filma.

1903 se je rodil slovenski pesnik in publicist Vinko Košak.

1917 se je rodil slovenski pisatelj in prevajalec Janez Gradišnik.

1918 se je rodil poljsko-mehiški violinist judovskega rodu Henryk Szeryng. Velja za enega največjih violinistov vseh časov.

1926 je umrl nemški pesnik Johann Peter Hebel. Svoje pesmi je pisal večinoma v alemanskem narečju, hkrati pa so bile v njegovem času izredno priljubljene humoristične in hkrati vzgojne kratke zgodbe in povesti, ki jih je ustvarjal.

1958 je umrl pomemben slovenski umetnostni zgodovinar, kritik in književnik Izidor Cankar, bratranec slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. Po dokončanem študiju se je posvetil publicistiki. Bil je redni član SAZU-ja. Leta 1920 je dal pobudo za ustanovitev umetnostnozgodovinskega društva. Med njegovimi književnimi deli je znan predvsem potopisni roman S poti. V Ljubljani je ustanovil umetnostnozgodovinsko stolico in bil njen prvi predavatelj. Od leta 1936 do leta 1947 je bil diplomat v Argentini, Kanadi in Grčiji. Rodil se je 22. aprila 1886.

2001 je umrl ameriški violinist Isaac Stern.