Edvard Kocbek - po vojni po krivici prezrti pisatelj. Foto:
Edvard Kocbek - po vojni po krivici prezrti pisatelj. Foto:
Meat Loaf
Meat Loaf. Foto: EPA
Andre Breton
Brez literarnega prispevka Andreja Bretona bi bil razvoj nadrealizma verjetno drugačen.

se je v Svetem Juriju ob Ščavnici rodil slovenski pesnik, pisatelj in politik Edvard Kocbek.

Kot predstavnik krščanskih socialistov je bil v vodstvu Osvobodilne fronte, po vojni minister v zvezni vladi in podpredsednik prezidija ljudske skupščine Ljudske republike Slovenije.

Po izidu dela Strah in pogum je oblast izrabila za obračun, ko se je bil Edvard Kocbek prisiljen umakniti iz politike, bil pa je tudi prisilno upokojen. Od leta 1952 je tako živel kot strogo nadzorovani književnik. Treba pa je omeniti, da je bila zbirka novel Strah in pogum le vzvod za 'odstranitev' Kocbeka. Vzrok zanjo je bil Kocbekov nastop na 2. kongresu OF, kjer je med drugim svaril pred razraščanjem nedemokratičnosti, ustvarjanjem nenehnega obsednega stanja in voluntarizmom. Njegova najpomembnejša dela so pesniški zbirki Zemlja in Groza, novelistična zbirka Strah in pogum ter dnevniški zapiski Tovarišija.

1880 se je rodil francoski violinist Jacques Thibaud.

1891 je umrl ruski pisatelj Ivan Aleksandrovič Gončarov, avtor romana Oblomov.

1921 je umrl nemški skladatelj Engelbert Humperdinck. V glasbenem svetu je zaslovel predvsem s svojo opero Janko in Metka, delom, ki je v tedanji čas wagnerjanskega epigonstva prineslo svež duh iskrene in preproste umetnosti.

1940 je umrl nemški književni kritik in filozof judovskega rodu Walter Benjamin.

1942 je imel Glenn Miller svoj zadnji koncert.

1951 se je rodil ameriški glasbenik Marvin Lee Aday, bolj znan kot Meat Loaf. Videospot za njegovo uspešnico I Would Do Anything For Love si oglejte spodaj.

1955 je umrl švicarski skladatelj Arthur Honegger, ena najizvirnejših osebnosti v sodobni glasbi. Najbolj je zaslovel s simfonično sliko Pacific 212.

1961 je umrla ameriška pesnica Hilda Doolittle.

1966 je umrl francoski pesnik in pisatelj Andre Breton. V zgodovino svetovne literature se je zapisal predvsem kot teoretik nadrealizma.

1984 se je rodila kanadska pevka Avril Lavigne, ki je najprej slovela kot punk nasprotje popprinceskam, v zadnjih letih pa je zaplavala vbolj MTV-ju prijazne glasbene vode.

2003 je umrl ameriški plesalec Donald O'Connor.