Mauriac je leta 1952 dobil Nobelovo nagrado za književnost. Foto:
Mauriac je leta 1952 dobil Nobelovo nagrado za književnost. Foto:
Zasedba Bee Gees.
Gloria Estefan
Gloria Estefan se je rodila leta 1957. Foto: EPA

Sprejet je bil v francosko akademijo kot romanopisec in v Comedie francaise kot dramatik ter dobil veliki križ Legije časti. Prvi zbirki Sklenjene roke so sledili še romani Otrok v verigah, Meso in kri, Poljub gobavca in Ognjena reka. Postal je slaven po vsem svetu. Mauriac je leta 1952 prejel Nobelovo nagrado.

Bil je tudi odličen novinar in esejist, pisal je študije iz verske zgodovine in pesmi, ki so včasih dozorevale mnogo let. Med drugo svetovno vojno je sodeloval pri odporniškem gibanju in s psevdonimom Forez objavil Črni zvezek. Rodil se je 11. oktobra 1885 v Bordeauxu.

1796 je bil v Gorenji vasi pri Stični rojen pesnik Miha Kastelic, ustanovitelj in urednik Čebelice.

1854 se je v Siegburgu rodil nemški skladatelj Engelbert Humperdinck, najbolj znan po svoji pravljični operi Janko in Metka. Umrl je leta 1921.

1854 se je v Repnjah rodil slovenski literarni zgodovinar Fran Petre, ki je znan po tem, da je opravil številne raziskave ekspresionizma. Njegovo najpomembnejše delo je Poskus ilirizma na Slovenskem. Umrl je leta 1978.

1875 se je rodil ameriški pisatelj Edgar Rice Burroughs, najbolj znan po svoji seriji knjig o Tarzanu.

1922 se je rodil italijanski dramski in filmski igralec Vittorio Gassman.

1942 je umrl slovenski skladatelj Gregor Gojmir Krek.

1946 se je rodil ameriški glasbenik Barry Gibb, član skupine The Bee Gees.

1953 je umrl francoski violinist Jacques Thibaud.

1957 se je rodila kubansko-ameriška pevka Gloria Maria Milagrosa Fajardo, bolj znana kot Gloria Estefan.

1964 je umrl slovenski pisatelj Jože Pahor.

1967 je umrl ruski književnik in publicist Ilja Grigorjevič Erenburg. Napovedal je destalinizacijo v ruski književnosti. Objavil je polemiko s Stalinovim časom, ki zajema tudi obsežno spominsko književnost. Njegovi znani deli sta Odjuga in Padec Pariza.

1969 je umrl japonski arhitekt Sakakura Džunzo, ki je med prvimi združil elemente evropske arhitekture 20. stoletja s tradicionalnim japonskim slogom.

2003 je umrl ameriški filmski igralec Rand Brooks.