Lev Nikolajevič Tolstoj je morda najbolj znan po romanih Vojna in mir ter Ana Karenina. Foto:
Lev Nikolajevič Tolstoj je morda najbolj znan po romanih Vojna in mir ter Ana Karenina. Foto:
Johann Wolfgang Goethe se je rodil leta 1749.
Ivan Tavčar je rojen v Poljanah nad Škofjo Loko.
Charles Boyer se je rodil leta 1897.
Bob Dylan
Bob, ali prav vidimo? Je to električna kitara?! Foto: Reuters

se je v Jasni Poljani rodil Lev Nikolajevič Tolstoj, ki je zgodaj ostal brez staršev.

Po nedokončanem študiju v Kazanu je živel na svojem posestvu, a kmalu vstopil v vojsko in se udeležil bojev na Kavkazu. Udeležil se je tudi krimske vojne in sodeloval v bitki za Sevastopol. Na svojem posestvu se je posvečal književnemu delu in prosvetljevanju kmetov.

Odrekel se je ortodoksnemu pravoslavju in zahteval vrnitev k prvotnemu krščanstvu, njegovi etiki in uboštvu. Leta 1901 so ga celo izobčili iz pravoslavne cerkve. Pri 82 letih odšel od doma, a je na poti zbolel in umrl 9. novembra leta 1910 na železniški postaji Astapovo. Pokopan je v Jasni Poljani. Njegovo pisanje obsega vrsto pripovednih in dramskih del. Spomini na mladost, Sevastopolske povesti, romani Vojna in mir, Ana Karenina in Vstajenje. Drame: Moč teme, Živi mrtvec, komedija Sadovi prosvete in številna druga.

1540 je umrl italijanski slikar Francesco Mazzola Parmigionino. Velja za predstavnika zgodnjega manierizma. Rodil se je 11. januarja 1503.

1749 se je v Frankfurtu na Maini rodil nemški pesnik, pisatelj, dramatik, kritik in teoretik Johann Wolfgang Goethe. Študiral je pravo, na vojvodovo povabilo je odšel v Weimar, kjer je opravljal visoke državne funkcije. Vrh njegovega življenjskega dela pomeni dramska pesnitev Faust. Literaturi se je zapisal še z romanom v pismih Trpljenje mladega Wertherja. Avtobiografsko podobo je ustvaril v delu Pesnitev in resnica. Umrl je 28. avgusta 1832 v Weimarju.

1833 se je rodil angleški slikar sir Edward Coley Burne-Jones.

1851 se je v Poljanah nad Škofjo Loko v revni kmečki družini rodil slovenski pisatelj in politik Ivan Tavčar. Šolanje je začel v Poljanah, gimnazijo končal v Novem mestu in Ljubljani, študij prava pa na Dunaju. Od tam se je vrnil 1875, bil je nekaj časa odvetniški pripravnik; 1884 je odprl samostojno odvetniško pisarno v Ljubljani, svoje nasvete je objavljal v Slovenskem pravniku.

V svojih delih se ves čas giblje v kmečkem okolju in rad posega v zgodovino. Med kmečko prozo sodita zbirka črtic Med gorami, kjer prikazuje usode Poljancev, in Cvetje v jeseni, ki vsebuje okvirno zgodbo, podobno kot zbirka črtic V zali. Pomemben del njegove proze so zgodovinska dela: Visoška kronika, Vita vitae mea (Življenje mojega življenja), Grajski pisar Amandus, Izza kongresa. Tavčar je tudi avtor utopičnega romana 4000. Tavčar je bil vitalna osebnost. Objavljati je začel kot študent. Najprej je bil sodelavec lista Zora, ki je izhajal v Mariboru, nato pa pri Stritarjevem Zvonu, Ljubljanskem zvonu in Slovanu. Umrl je 19. februarja 1923 v Ljubljani.

1866 se je v Povodju pri Skaručni rodil slovenski zborovodja in glasbeni pedagog Matej Hubad, ki velja za osrednjega glasbenika svoje dobe.

1886 se je rodil slovenski jezikoslovec in etnolog Avgust Pavel.

1894 se je v Pazinu rodil slovenski dramatik, pripovednik in mladinski pisatelj Angelo Cerkvenik. Nekaj časa je sodeloval v delavskem kulturnem društvu Svoboda. Pisal je socialne povesti v pretežno ekspresionističnem duhu. Osrednja tematika njegovih mladinskih povesti je svet živali, znane so Ovčar Runo, Sivi in Medvedek s Križeve gorice. Umrl je 6. junija 1981 v Ljubljani.

1897 se je rodil francosko-ameriški filmski igralec Charles Boyer.

1914 je umrl ruski skldatelj Anatolij Konstantinovič Ljadov.

1925 se je rodil ameriški plesalec Donald O'Connor.

1925 se je rodil ruski pisatelj in scenarist Arkadij Natanovič Strugacki.

1959 je umrl češki skladatelj Bohuslav Martinu.

1960 je v Ljubljani umrl slovenski skladatelj Anton Lajovic, ki je dvignil slovensko glasbo s stopnje priložnostnega amaterstva na stopnjo sodobne svetovne umetne glasbe in položil temelje slovenski orkestralni glasbi. Posebej odlične so njegove simfonične pesnitve.

1965 je občinstvo na newyorškem stadionu Forest Hills izžvižgalo Boba Dylana, ker je v roke prijel električno kitaro.

1975 je umrl slovenski kulturni delavec Mitja Mejak. Pisal je pesmi, pozneje pa se je posvetil literarni kritiki.

1980 je umrl slovenski pisatelj Beno Zupančič. V številnih spisih se je na izviren način poglabljal v življenje ljudi svojega časa.