Tone Pavček - eden najbolj vsestranskih slovenskih pesnikov. S poezijo je obdaril tako otroke kot odrasle. Foto: MMC RTV SLO
Tone Pavček - eden najbolj vsestranskih slovenskih pesnikov. S poezijo je obdaril tako otroke kot odrasle. Foto: MMC RTV SLO
Stavba ljubljanske opere
Jerry Lee Lewis ni zaslovel le z glasbo, pač pa tudi z nenavadno poroko s komaj 13-letno sestrično.

Leta 1984 je za svoje delo prejel Prešernovo nagrado. Bil je novinar pri Ljubljanskem dnevniku in Ljudski pravici, na RTV Ljubljana in hkrati ravnatelj Mladinskega gledališča v Ljubljani. Bil je glavni urednik Cankarjeve založbe in predsednik Društva slovenskih pisateljev. Leta 1992 je postal častni občan Novega mesta. Objavljati je začel v Mladinski reviji leta 1947.
S Kajetanom Kovičem, Janezom Menartom in Cirilom Zlobcem je leta 1953 izdal zbirko Pesmi štirih. Pripada povojni generaciji pesnikov, ki so izšli iz socialnega realizma in ga razvijali v smeri intimizma. Njegov pesniški razvoj je dosegel vrh v refleksivni poeziji o vprašanjih življenja in smrti – zbirki Dediščina in Goličava. Tudi pesmi iz zbirke Temna zarja kažejo presenetljivo živost in žlahtnost njegove pesniške besede.

Tone Pavček je umrl 20. oktobra 2011 v 84. letu starosti. Pokopali so ga z vojaškimi častmi.

1530 je umrl slikar fresk, predstavnik visoke renesanse Andrea del Sarto, s pravim imenom Andrea d'Agnolo di Francesco di Luca di Paolo del Migliore.

Rodil se je 16. julija 1486. Pod mentorstvom Pierra di Cosima je študiral slikarstvo. Od leta 1508 do 1512 je sodeloval s slikarjem Franciabigiom. Mednarodno slavo je dosegel z restavratorskim delom po italijanskih cerkvah in samostanih.

1547 se je v Alceli rodil španski pesnik, dramatik in romanopisec Miguel de Cervantes Saavedra, avtor slavnega romana Don Kihot. To je bil prvi novoveški roman, ki je izšel pod naslovom Veleumni plemič don Kihot iz Manče v dveh delih, prvi leta 1605, drugi 1615. Celota je vrsta epizod, nanizanih ob glavnem junaku in njegovem oprodi Sanchu Pansi.

1864 se je rodil španski profesor, filozof in pisatelj Miguel de Unamuno y Jugo, ki je s svojimi deli močno vplival na življenje Špancev v zgodnjem 20. stoletju.

1892 so v Ljubljani odprli novo deželno gledališče. Staro ljubljansko gledališče je pogorelo februarja 1887 in leto dni pozneje je deželni odbor vojvodine Kranjske sklenil postaviti novo gledališče in sicer na stroške dežele Kranjske in s prispevki ljubljanske mestne občine in Kranjske hranilnice. Sklenili so, da ga ne bodo postavili na starem mestu, izbrali so mesto, kjer danes stoji Opera. Za gledališče so zbrali 190.000 goldinarjev. Načrt sta naredila češka arhitekta Hrasky in Hruby v slogu italijanske renesanse. Zasnovala sta gledališče za tisoč ljudi, v štirih nadstropjih naj bi bilo razvrščenih 40 lož. Na otvoritvi so gledalci najprej videli Glinkovo uverturo iz opere Ruslan in Ljudmila in recitacijo pesnitve Prolog pesnika Antona Funtka. Nazadnje so gledalci gledali Jurčičevo Veroniko Deseniško – tragedijo v petih dejanjih.

1902 je umrl veliki francoski pisatelj Emile Zola, ki velja za začetnika in najpomembnejšega predstavnika naturalizma. Njegovo pripovedništvo vsebuje tudi številne čustvene in domišljijske prvine ter ostro kritiko meščanske družbe. Med drugim je napisal Beznico, Nano, Germinal, Zemljo in Človek zver.

1908 je umrl brazilski pesnik in pisatelj Joaquim Maria Machado de Assis.

1929 se je rodil slovenski pesnik in prevajalec Janez Menart.

1930 je umrl eden najznamenitejših ruskih slikarjev vseh časov Ilija Jefinovič Repin. V številnih podobah je ustvaril pravcati slavospev ruski zemlji in njenim ljudem.

1935 se je rodil ameriški rock'n'roll glasbenik Jerry Lee Lewis.

1977 je umrl ameriški pisatelj madžarskega rodu Hans Habe, s pravim imenom Janós Bekessy.

1985 je umrla odlična francoska filmska igralka in pisateljica Simone Signoret, s pravim imenom Simone Kaminker.