John in Ted sta tudi 30 let pozneje velika prijatelja. Prijatelja, ki se prestrašita grmenja. Foto: Kolosej
John in Ted sta tudi 30 let pozneje velika prijatelja. Prijatelja, ki se prestrašita grmenja. Foto: Kolosej
Ted
Ted je navdušen nad ženskami. V Johnovem stanovanju tako pogosto gosti slačipunce, na koncertu Norah Jones pa slavno pevko objame in se pohvali, da je z njo spal. Foto: Kolosej

Premisa fantazijske komedije je malce nenavadna. John je osamljen fantek, ki nima veliko družbe, zato si za božič zaželi, da bi njegov medvedek oživel. To se res zgodi in fantek mu obljubi večno prijateljstvo.

Skoraj 30 let pozneje se John (Mark Wahlberg) še vedno druži s Tedom (glas mu je posodil režiser Seth MacFarlane), skupaj uganjata norčije in nikakor ne želita sprejeti odgovornosti odraslega življenja. Seveda, dokler vmes ne poseže ona, Lori (Mila Kunis) je namreč prepričana, da je po večletni zvezi čas, da z Johnom naredita korak naprej, korak brez Teda, seveda.

Nenavaden junak je gorivo prve polovice filma
Prva polovica filma se napaja na podlagi nenavadnega junaka. Dogodivščine dveh prijateljev so torej v kombinaciji človek-govoreči in hodeči plišasti medvedek dovolj zanimive in sveže, da se gledalec niti ne zaveda, da so v resnici privlečene za lase, a fantazijski element je dovolj močan, da gledalca pritegne.

Filmi, ki vse stavijo na element presenečenja, hitro padejo, saj "fantazijsko gorivo" hitro izhlapi. Ted na srečo ne gre po tej poti, razmeroma visoko zastavljen nivo v drugi polovici filma zadrži s scenarijem in nekaterimi humorističnimi vložki. Za to skrbi predvsem uvedba Sama J. Jonesa, tistega igralca, ki je pred več kot 30 leti upodobil akcijskega junaka Flasha Gordona. Omenjeni (tudi fantazijski) film je namreč eden tistih sestavnih elementov, ki je zgradil tako trden odnos med Johnom in Tedom.

Nad žanrskim povprečjem
Skupno pijančevanje omenjene trojice sicer potencira homoerotični naboj, ki je sicer značilen za žanr, ki ima v angleščini izraz "bromance". Kritiki tega žanra po navadi bičajo ustaljene tirnice, na katerih mora ženska ta odnos ("v dobro tradicionalne družbe") razbiti. Nič drugače ni niti tokrat, a Tedove tirnice imajo povsem svojo pot. Dejstvo, da je Ted v resnici plišasti medvedek, poskrbi za povsem samosvoj zaključek, ki ga tradicionalni "bromance" filmi ne zmorejo. In že zato film štrli iz žanrskega povprečja.

Ocena: 4, piše: Slavko Jerič

TED (TED)

ZDA, 2012

Režija:
Seth MacFarlane
Scenarij: Seth MacFarlane, Alec Sulkin in Wellesley Wild
Igrajo: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Seth MacFarlane (glas), Joel McHale, Giovanni Ribisi, Patrick Warburton, Matt Walsh, Sam J. Jones ...

Žanr:
(fantazijska) komedija
Dolžina: 1 uri in 46 minut
Premiera: svetovna - 29. 6. 2012, slovenska - 26. 7. 2012

Proračun
: 50.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 296.960.416 ameriških dolarjev (na dan 12. 8. 2012).
Povezavi: uradna stran, IMDB