Osrednjo zgodbo sta uprizorila 'prijatelja' Jennifer Garner in Ashton Kutcher. Foto: Kolosej
Osrednjo zgodbo sta uprizorila 'prijatelja' Jennifer Garner in Ashton Kutcher. Foto: Kolosej
Valentinovo
Najsvetlejši del filma sta Shirley MacLaine in Hector Elizondo, ki sta odsev ljubezni v 'jeseni življenja'. Foto: Kolosej

Zahodni svet je v zadnjih desetletjih prinesel kar nekaj praznikov (med te sodi tudi valentinovo), katerih simbolni pomen se je večinoma že zdavnaj umaknil komercialnemu vidiku.

Zakaj ne bi imeli vsi koristi?
Razumem, da želi imeti čim več panog koristi od teh "praznovanj". Zakaj bi imeli korist le cvetličarji? Če so svoj lonček lahko pristavili slaščičarji, izdelovalci čestitk, ponudniki turističnih storitev (in še marsikdo), potem je bilo najbrž le vprašanje časa, kdaj bodo to storili tudi filmski "ustvarjalci". In tako smo dobili Valentinovo.

Recept: Zmešajmo Pravzaprav ljubezen in Usodno nesrečo
Po svoji vsebini Valentinovo na moč spominja na Pravzaprav ljubezen (v katerem se ljubezenske zgodbe prepletajo v petih tednih pred božičem) in Usodno nesrečo (v kateri se različne zgodbe v Los Angelesu usodno prepletajo v enem samem dnevu). Tudi v Valentinovem je prizorišče filmska meka, dogajanje pa je stisnjeno v en sam dan, valentinov dan, seveda.

Prijazni obrazi, ki se smejejo ...
V dveh urah se pojavi ogromno likov, ki z različnim duševnim stanjem (ne) pričakujejo 14. 2., dan, ki jih nato usodno preoblikuje. Ne morem se načuditi, kako je več kot 20 vrhunskih igralcev privolilo v sodelovanje v tako poceni komediji - poskusu romantične komedije. Največja past kolaža več zgodb je jasna in dobro znana - liki lahko kaj hitro postanejo preplitvi. Režiser Garry Marshall se niti ne trudi, da bi jim vdahnil kaj vsebine - dovolj sta že njihov videz in morje prijaznih smejočih obrazov, ki v resnici ne govorijo, samo kimajo novodobnemu pomenu valentinovega.

Kakšno je sporočilo?
Sporočilo Valentinovega je torej zunanja lepota, videz, lepe rože, nasmehi ... Kakšno pa bi moralo biti sporočilo valentinovega? Ne vem, vsak ima najbrž svojo vizijo. Ko sem pomislil na kakšen povsem drugačen film s tematiko ljubezni, sem se najprej spomnil na Lom valov, ki sodi seveda v drugačen žanr. Če pa moram ostati na področju romantične komedije, bi ostal pri prej omenjenem filmu Pravzaprav ljubezen. Če temu odvzamemo vsa čustva, humor in sporočilo, dobimo Valentinovo. Žal.

Ocena: -2, piše: Slavko Jerič
Valentinovo (Valentine's Day)

ZDA, 2010

Režija: Garry Marshall
Scenarij: Katherine Fugate
Igrajo: Jessica Alba, Kathy Bates, Jessica Biel, Bradley Cooper, Eric Dane, Patrick Dempsey, Hector Elizondo, Jamie Foxx, Jennifer Garner, Topher Grace, Anne Hathaway, Carter Jenkins, Ashton Kutcher, Queen Latifah, Taylor Lauther, George Lopez, Shirley MacLaine, Emma Roberts, Julia Roberts, Bryce Robinson, Taylor Swift ...

Žanr:
(romantična) komedija
Dolžina: 2 uri 5 minut
Premiera: svetovna - 8. 2. 2010, slovenska - 18. 2. 2010

Proračun: 52.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 135.358.000 ameriških dolarjev (na dan, 1. 3. 2010)
Povezavi: uradna stran, IMDB