12 žensk in deklet je jedro zbora. Foto:
12 žensk in deklet je jedro zbora. Foto:
Folkloristi iz Straže pri Novem mestu.
Folkloristi iz Straže pri Novem mestu.
Mešani pevski zbor iz Dvora pri Žužemberku.
Mešani pevski zbor iz Dvora pri Žužemberku.
Etnologinja Marija Makarovič pri delu.
Etnologinja Marija Makarovič pri delu.
Primerek noše iz leta 1830.
Primerek noše iz leta 1830.


Ženski pevski zbor Kulturno turističnega društva Dobrnič je letos organiziral že 3. letni koncert z naslovom "Kdor bi rad vedel, kaj je ljubezen". Pevski zbor, ki je oblikovan kot sekcija Kulturno turističnega društva Dobrnič, sicer deluje 4 leta in ga sestavlja 12 članic z območja Dobrniča. Že od začetka ga vodi lokalna kulturna zanesenjakinja, Mateja Glivar iz Korit. Če jo vprašate, zakaj namenja toliko svojega prostega časa, poleg velike kmetije in petih otrok, za vodenje zbora in obiskovanje različnih zborovodskih tečajev, vam bo odgovorila, da zaradi ljubezni do glasbe. To pa je bila tudi rdeča nit letošnje prireditve, ki je svoj navdih črpala v bogastvu slovenske ljudske glasbe. Pevke so se na koncertu predstavile z osmimi ljudskimi pesmimi iz svojega, vsako leto obširnejšega, repertoarja.



Kot gostje so se v polni dvorani Kulturnega doma v Dobrniču predstavili še Mešani pevski zbor z Dvora pri Žužemberku, ki je kjub majhnosti zasedbe navdušil z izvrstno izvedbo in polnostjo glasov, ter recitatorka Mira Košiček iz Kulturnega društva Žužemberk, ki je predstavila pesmi Magde Kastelic Hočevar.

Zbrano občinstvo je z dvema spletoma plesov navdušila tudi folklorna skupina iz Straže pri Novem mestu. Vrhunec prireditve je bila napovedana predstavitev pokrajinske noše z območja Dobrniške doline.


O pomenu noše, načinu iskanja zgodovinskih virov o tem ter o samem projektu izdelave noše je predsednik društva mag. Anton Perpar opravil kratek intervju s vrhunsko slovensko strokovnjakinjo za to področje, etnologinjo dr. Marijo Makarovič, ki je pri izvedbi projekta pokrajinske noše tudi sodelovala.

Temu je sledila podrobna predstavitev izvora, načina izbora materialov in krojev, pa tudi težav, ki se ob tem porajajo. Predstavljena sta bila dva para noš, prvi par sodi v začetek 20.stoletja, drugi starejši par pa v začetek 19. stoletja.


Prireditev se je zaključila z zahvalami predsednika Kulturno turističnega društva Dobrnič pevkam, gostom in vsem aktivnim članom društva za uspešno izvedeno delo v letu 2007. Društvo je namreč v celoti izvedlo svoj zastavljeni program. Čestitkam se je v svojem nagovoru pridružil tudi predsednik KS Dobrnič g. Silvester Prpar. Posnetek prireditve si lahko ogledate tudi preko interneta na naslovu
Video

Slike
Koncert

Noša

ali na novi spletni strani KTD Dobrnič
Novice

Novico je napisal uporabnik glavan