Foto:
Foto:

Nova Akropola prireja predavanje v
DUM – ZPM, Razlagova 16, Maribor
Uvod v predavanje
Mračni srednji vek je zaznamoval postopen zaton vseh vrednot, človek pa je vse bolj izgubljal svojo vlogo in identiteto. Po tisočletni dekadenci se je kot žarek upanja pojavila renesansa – nov poskus obuditve vsega, za kar si je bilo že od nekdaj vredno prizadevati, poskus, da bi vsak človek ponovno pridobil svoje dostojanstvo in zaslužen položaj v kozmosu. Začelo se je iskanje, skrivnostna pot po sledeh človeka – »Homo universalisa«.
Skozi umetnost, študij in raziskovanje so veliki mojstri odkrivali Človeka in prebujali skrite potenciale, sposobnosti in moči, ki pozabljene spijo v nas. Nekateri so ta ideal poosebljali že sami po sebi. Eno velikih imen renesanse je bil vsekakor Leonardo da Vinci, ki je svojo genialnost izražal kot arhitekt, inženir, slikar, kipar, izumitelj, glasbenik ... S svojo vsestransko nadarjenostjo je pustil pomembno sled v naši zgodovini, njegovi dosežki pa nas navdihujejo še danes.
Vendar tudi takemu širokemu duhu, kot je bil Leonardov, ni bilo vse podarjeno, temveč je s svojo jekleno prizadevnostjo skušal potešiti svojo radovednost in notranji nemir, ob listanju velike knjige narave. Iz njegovih zapiskov in beležk je razvidno, da si je postavil temeljne življenjske principe kot vodilo, ki mu je omogočalo najgloblja spoznanja. V njem je prebudilo filozofa in umetnika, ki je svoje stvaritve dobesedno oživil in jim vdihnil večnost.
V predavanju bomo govorili o Leonardovih zapisih o tem, kako se učiti od narave, naše okolice in največjega učitelja – samega sebe. Pojasnili bomo njegovih sedem osnovnih principov, ki naj bi jih upošteval vsak, ki se želi osvoboditi umetnih omejitev, razviti svojo lastno identiteto in notranje potenciale.
VSTOP PROST
www.akropola.org
info@akropola.org
Novico je napisal uporabnik novaakropola.