Foto:
Foto:

Na tekmovanju je sodelovalo 50 zborov iz Ukrajine, Litve, Latvije, Švedske, Nizozemske, Madžarske, Italije, Rusije, Turčije, Poljske, Češke, Bolgarije, Romunije, Srbije, Makedonije in Slovenije, ki so se predstavili v petih tekmovalnih kategorijah ter festivalnem delu na koncertih sakralne glasbe, ljudskih in popularnih pesmi ter različnih priložnostnih nastopih na prostem. Tekmovalne nastope je ocenjevala petčlanska žirija v sestavi Zapro Zaprov, predsednik (Makedonija), Darinka Matič Marovič (Srbija), Eva Kollar (Madžarska), Martina Batič (Slovenija) in Voicu Popescu (Romunija). Nastope zborov so točkovali: prva nagrada (90-100 točk), druga nagrada (80-89 točk) in tretja nagrada (70-79 točk).
APZ UP se je na tekmovanju predstavil v mešani zasedbi s skladbami skladateljev Heinricha Schütza, Antona Bruknerja, Ambroža Čopija in Lojzeta Lebiča, v ženski zasedbi pa s skladbami Tomasa Luisa de Victorie, Roberta Schumanna in Lojzeta Lebiča. Zbor je dan pred tekmovanjem v Beogradu izvedel celovečerni koncert v katedralni cerkvi Blažene Device Marije, na Ohridu pa poleg tekmovanja v festivalnem delu izvedel nastop pri Sv. Naumu, kjer je predstavil tudi skladbe primorskih skladateljev kot so Alojz Srebotnjak, Pavle Merku in Andrej Makor.
APZ UP kot promotor mlade univerze in Kopra z raznolikim programom različnih obdobij in zvrsti vsako leto navdušuje občinstvo in glasbene strokovnjake. Vrhunskost izvedb potrjujejo nagrade na domačih in tujih tekmovanjih. Poleg dveh zlatih plaket na tekmovanju Naša pesem v Mariboru (2007, 2010), dveh prvih mest na tekmovanju sakralne glasbe v Prèvezi (Grčija, 2006) in številnih posebnih nagrad za izvedbe, je zbor še posebej ponosen na Veliko nagrado mesta Varne (Bolgarija, 2008) ter nastop na prestižnem finalu za Veliko nagrado Evrope v zborovskem petju v Toursu (Francija, 2009). Zadnjemu uspehu zbora, prvemu mestu v kategoriji mešanih zborov in drugemu mestu v kategoriji ženskih zborov na 29. mednarodnem tekmovanju v španskem Cantonigrosu julija 2011, je tako dodal še nov uspeh v Makedoniji.
APZ UP se bo poslušalcem na tujem v začetku oktobra predstavil s tremi koncerti še na prestižnem festivalu Concordia Vocis v Cagliariju na Sardiniji.
Udeležbo na tekmovanju so finančno podprli: Univerza na Primorskem, ŠOUP, Mestna občina Koper in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Vir: ŠOUP, Koper
Iskrene čestitke!
Oglejte si
Sorodne novice:
* In osebnost meseca julija je Ambrož Čopi
* APZ UP: Prišel, odpel, zmagal!
Fotoposnetki: APZ UP
Novico je napisal uporabnik Mirella Baruca.