Foto:
Foto:


Murat Ertel / zvočna instalacija
Črno na belem / Kiblina novoletna zabava
Kibela vas v petek, 19. 12. 2008, ob 20. uri vabi na otvoritev razstave turške umetnice Ceren Oykut z naslovom Lost passport. Otvoritvi bo sledila Črno na belem novoletna zabava. Koda: črno na belem.
Ceren Oykut: Lost passport
"Ceren Oykut ponosno predstavlja svojo enoletno schengensko vizo v svojem izgubljenem potnem listu.
Vztrajni občutek vdiranja noče izginiti. Vedno pa je v igri uporniška želja po odkrivanju novih dežel in raziskovanju različnih življenj. Bolj kot je nedosegljiva, bolj vztrajaš: nova pravila. Nove obveznosti. Dodatni dokumenti. Nadaljnja preverjanja. Več vprašanj. Več pravnih obveznosti. Več zanesljivih dokazov. Neprekinjeno stanje zagovarjanja svoje spodobnosti: konec koncev preprosto hočete iti v drugo deželo, ne pa storiti zločina.
V atlasu skritih dežel se vaše potovanje začne s sanjarjenjem. Neverjetne dežele z izmišljenimi liki in neskončnimi dogodivščinami zapolnjujejo vaše sanje z zgodbami, ki se prekrivajo in hočejo, da jih povemo. Za obvladovanje teh strastnih sanj je vse, kar potrebujete, viza v vašem potnem listu. Nekaterim pogumnim in srečnim sanjačem je uspelo, da so jo pridobili že prej, to vemo. Mlada umetnica se je zanjo zelo trudila: rečeno je bilo, da njene sanje presegajo njene zemljevide in da je iskala način, kako obvladati zemljevide. Nato so jo povabili sem, da te zemljevide razstavi.
Zdaj mora dokazati tudi, da obvladuje situacijo. Tako Ceren Oykut ponosno predstavlja svojo enoletno schengensko vizo v svojem izgubljenem potnem listu."
Basak Senova
Ceren Oykut (1978, Istanbul) je umetnica, ki riše o urbani kulturi s poudarki na vsakdanji resničnosti. Poleg tega je producentka multidisciplinarnih projektov, v katerih se skozi risbe o urbanih kulturah in preteklih tradicijah, kot sta senčno gledališče in kaligrafija, prepletajo zvočni in vizualni načini prikazovanja. Sodeluje tudi z glasbeno skupino po imenu “Baba Zula” in kolektivom po imenu “Anabala” (skupaj z M. Ertelom), pri čemer v realnem času na odru ustvarja in prikazuje projicirane digitalne podobe.
Več o umetnici na: http://www.cerenoykut.blogspot.com/
Razstava bo na ogled do 10. 1. 2009.
Vabljene in vabljeni! Vstopnine ni.
Kibela, prostor za umetnost, je odprta vsak dan od 9.00 - 22.00, v soboto od 16.00 - 22.00, v nedeljo zaprta.
Program KID KIBLA podpirajo Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor in Urad za mladino RS. KIBLA je del Mreže multimedijskih centrov Slovenije M3C.
Info:
Maja Vuksanović
majav@kibla.org
Novico je napisal uporabnik kibla