Marko Korošec Foto:
Marko Korošec Foto:
EssaOuiRa
Primož


je izdelek slovenskih glasbenikov
Marka Korošca, Damirja Mazreka, Andreja Hrvatina in Luke Hermana Gaiserja, ki so ob nastajanju zasedbe k sodelovanju povabili mednarodno priznano glasbenico in multi-instrumentalistko Bajso Arifovsko iz Makedonije. Kasneje so se zasedbi kot gostje pridružili razni priznani slovenski glasbeniki solisti, med katerimi velja izpostaviti Primoža Fleischmana ter Vaska Atanasovskega
MARKO KOROŠEC – oud (arabska lutnja), akustična in el. kitara
DAMIR MAZREK – tolkala: darabuka, obročni bobni, cajon
ANDREJ HRVATIN – tolkala: darabuka, daire, def
LUKA HERMAN GAISER – kontrabas
gost: PRIMOŽ FLEISCHMAN -flavta, sopran sax
Glasbeni projekt ESSAOUIRA je zvočno zlitje glasbenih vplivov Balkana in arabskega sveta, sinteza orientalskih in balkanskih ritmov ter melosov, ki jih izvajajo izvrstni glasbeniki na raznolike akustične instrumente.
Essaouira je sicer maroško pristanišče s plažami, ki se raztezajo dokler sega pogled (jugovzhodno od Medine). V Essaouiri je atmosfera resnično edinstvena in “easygoing”. Nudi vse – mir in vrvež; tako kot izdelek, ki je nastal pod vodstvom kitarista, glasbenega pedagoga in komponista Marka Korošca.
Vzrok za nastanek zasedbe izvira iz Markovih potovanj po deželah arabskega sveta (Maroko, Sirija, Turčija), kjer je kot popotnik in glasbenik na veliko odkrival tamkajšnjo kulturo in glasbo ter se izpopolnjeval na instrumentu, ki je Evropi dokaj neznan – OUD oziroma arabska lutnja. Po prihodu domov je združil svoje znanje iz klasične, jazzovske in arabske glasbe v glasbeni projekt imenovan Essaouira project.
VSTOPNICA: 5,oo eur
OBVEZNA REZERVACIJA miz/stolov: rezervacije@zlatizob.si
S KONZUMACIJO 10 EUR
gost
Primož FLEISCHMAN (sopranski saksofon)
Srednjo šolo je na treh smer obiskoval v Ljubljani ( na teoretskem, instrumentalnem ter jazz oddelku). Leta 1998 je z odliko diplomiral na AG Ljubljana v razredu Matjaža Drevenška. Študiral je na Berklee colleg of music v Bostonu (performance majore).
Na državnih tekmovanjih je prejel dve 1. nagradi ter za nagrado nastopil v ciklu Mladi virtuozi Festivala Ljubljana. Leto dni je igral v Big bandu RTV Slovenija, s katerim redno sodeluje, kakor tudi z orkestri: RTV, Slovenska filharmonija, Opera ter Orkester slovenske vojske. Posnel je vrsto zgoščenk s pop glasbo z različnimi skupinami in pevci: Avia, Rok`n`Band, Darja Švajger, Miran Ruden… S skupino Stop the band so za zgoščenko prejeli štiri zlate peteline.
Nastopil je na džezovskih festivalih doma in v tujini, kot so: Varšava, Novi Sad, Beograd, Kumanovo, Zagreb, Split, Reka, Šibenik, Gradec, Ljubljana Maribor, Idrija. Igral je v različnih zasedbah in sicer v European Jazz Conection, Fake Orchestra, MarDjango kvartet, Elvis Stanič Group…ter sodeloval s priznanimi glasbeniki: Boško Petrovič, Victor Mendosa, Matija Dedić, Bobby Shew…
Poučuje saksofon na jazz oddelku na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Opravlja magisterski študij iz kompozicije pri profesorju Janiju Golobu na Akadeniji za glasbo v Ljubljani.
Novico je napisal uporabnik ETNO KLUB ZZ.