Akt (novejše delo) Foto:
Akt (novejše delo) Foto:
Žid (cikel Izginuli svet)

Omen est nomen, bi morali pri slikarju Norbertu Grčarju najprej razvozlati srednje ime – Krzysztof, lat. Christophorus, ki ima predvsem v krščanstvu velik simboličen pomen. Krištof je namreč po svetopisemskem izročilu tisti, ki je z malim Kristusom na svoja ramena prevzel težo sveta; tako kot je težo osebne, umetniške in duhovno-nazorske poti na svoja ramena metaforično prevzel leta 1956 v Krakovu na Poljskem rojeni slovenski slikar Grčar. Svet umetnosti je spoznaval privatno, pri prof. Rzehaku, ukvarjal pa se je tudi s konservatorstvom in obnovo spomenikov. Leta 1979 se je vrnil v domovino svojih prednikov (družina izvira iz Zagorja ob Savi), ki pa jo je moral iz političnih razlogov leta 1982 zapustiti – dobil je azil v Avstriji, kjer se je dokončno uveljavil kot samostojni slikar. Njegov opus obsega preko 40 samostojnih razstav, ki so zaživele v širšem evropskem prostoru (Francija, Italija, Češka, Avstrija, Poljska, Slovenija ...).
Tematsko ga je zelo zaznamovala tematika krakovskih Židov (razstava Izginuli svet; 1990), ki ji je posvetil kar tri desetletja svoje pozornosti (čeprav sam ne izhaja iz židovske vere). Med njegovimi vidnejšimi tematskimi cikli pa so tudi verski motivi. Na resnobnih obrazih svetnikov in svetnic so posebej izrazite velike oči, spomin na znamenite fajumske portrete, ki gledalca pozivajo k razmisleku o tem, kam je človeštvo v današnjem svetu zazrto. Večji sklop Grčarjevih sakralnih umetnin je nastal za cerkev sv. Andreja v Trebčah, za katero je umetnik ustvaril 17 slik, ki na edinstven način združujejo tako zahodno kot tudi vzhodno krščansko izročilo.
Posebno mesto med slikarjevimi platni pa predstavljajo intimni portreti oz. akti, ki se oblikovno poklanjajo predkubističnemu obdobju. Izjemne postavitve razburjajo gledalčevo domišljijo, čeprav so v svoji osnovi resne in zelo premišljene. Slikar z resno-igrivim pristopom ženske akte spreminja v organske oblike, morda tudi pod vplivom svojevrstne kraške pokrajine, v kateri si je umetnik po vrnitvi v Slovenijo leta 1995 ustvaril svoj dom.
Petra Ražem
http://norbertgrcar.com/contact.html
Novico je napisal uporabnik PetraUmZgo.