Foto:
Foto:

17. decembra 2008, ob 19. uri vabi na poslednjo izvedbo kuratorskega projekta Petre Kapš "O" - refleksija umetnosti v iztekajočem se letu. Tokrat O umetnosti artefakta in dogodka.
Gostje: Andreja Kopač, Marko Košnik, Jernej Dejan Kožar
Skozi pogled v vzvratno ogledalo, če ga usmerimo v pretekla ravnanja in dosežke v umetnosti, je moč slediti ključnim medsebojnim sovplivanjem med umetniškim delom kot artefaktom in dogodkom, kar določa več možnosti medsebojnega razmerja. Bodisi je eno vzrok ali posledica drugega in se mdr. dogodek transponira v artefakt zaradi želje po posedovanju ali kot pričevalec resničnosti dogodka, ali artefakt povzroči in vzpodbudi raznovrstne učinke in dogodke, redkeje pa obstojita kot samosvoji entiteti. Razprava bo osvetljevala robove enega in drugega poimenovanja, artikulacijo oprijemališč za obravnavo enega in drugega ter razprla vpogled v zgodovino in sedanjost ter izkušnje ob spajanju - prehajanju in sovplivanju.
Dogodek zahteva »živost«, časovni in lokacijski »zdaj in tukaj«. Dandanes se termin uporablja v širokem pomenskem razponu za označitev v živo izvedene pojavnosti. Vizualna umetnost intenzivno prevzema postopke za animacijo tako publike kot forme razstave. Že nekaj časa ne zadostuje le razpostavitev umetnin, ampak dogajanje v živo. Je to povezano zgolj s popularizacijo in pridobivanjem publike, ter umetnostjo, ki vzpostavlja stik z življenjem, ali gre za izvrševanje pričakovanj in zahtev prevladujočih kulturnih trendov po soudeleženosti, ali pa morebiti uprizoritvene umetnosti zasedajo in prevzemajo prostor, ki je nekoč bil namenjen zgolj vizualni (percepciji) umetnosti? Ali obratno? Katere korelacije so ključne med publiko, artefaktom, dogodkom?
Razmislek bo usmerjen v opredeljevanje form v umetnosti glede na umetniško delo –artefakt in dogodek ter njune pojavnosti skozi umetniško prakso ter medije. Če v zvezi z umetniškim delom še lahko govorimo o njegovem prestavljanju po prostoru, je pri umetniškem dogodku to neuporabno. A vendarle, umetniško delo je še vedno označeno kot zaključenost, ki ima možnost pojavljanja in ponavljanja v času in je prostor tisti, ki ga bistveno določa. Umetniški dogodek pa kot tisto, kar je udejanjeno v času in prostoru ter je enkratno.
Novico je napisal uporabnik kibla