Foto:
Foto:


PITAGORA - prvi filozof
Pitagora je deloval v VI. stol. pr. n. št. in s svojo zapuščino vplival na vse poznejše filozofske šole.
Bil je prvi, ki je uporabil poimenovanje "filozof" (gr. ljubezen do modrosti), namesto dotedanje oznake "sophos" (gr. modrec). V kolektivno zavedno je tako uvedel nov pojem, ki opredeljuje tiste iskalce modrosti, ki modrost postopoma ponotranjajo in živijo.
Velja za družbenega reformatorja, saj v svojo šolo ljudi ni sprejemal glede na družbeni položaj, temveč glede na njihove sposobnosti in moralne vrline. Pri tem ni delal niti razlik med ženskimi in moškimi, kar je bilo za njegovo obdobje nepojmljivo. Njegovi učenci so postali znani po svoji učenosti, pravičnosti in dobroti.
V zgodovino se je zapisal tudi kot znanstveni genij, njegova dognanja pa so v rabi še danes – čeprav je znanost le majhen delček njegovega širokega polja delovanja.
Je eden sedmih grških modrecev, ki ga obkrožajo številne legende in nenavadne zgodbe o njegovih ''nadnaravnih'' sposobnostih in moralnem življenju.
Pravijo, da je s svojim znanjem in veliko močjo govorništva osvojil srca vseh, s katerimi je navezal stik. In kadar je potoval skozi mesta, naj bi se vselej razširil glas, da tja ne prihaja zgolj učit, temveč tudi zdravit duše.
VSTOP PROST!

Novico je napisal uporabnik novaakropola.