Foto:
Foto:



Kako osvetliti težave in ovire, s katerimi se migranti dnevno srečujejo med prizadevanji, da bi si ustvarili nov dom in se v njem ustalili? S filmskimi zgodbami in odličnimi sogovorci ter medkulturnimi dogodki, ki bodo sestavljali letošnji Festival migranstkega filma Na poti 2011. Ta bo po Ljubljani migriral med 17. in 23. junijem. Njegovo glavno sporočilo je, da migracije (p)ostajajo eden izmed pomembnih globalnih trendov 21. stoletja in nas obenem opozarjajo, da le s kritičnim premislekom lokalnih in mednarodnih migracijskih in azilnih politik ter s (skupnim) prizadevanjem za njihovo izboljšanje lahko omogočimo migrantom ustrezne pogoje in priložnosti za polnopravno vključitev in dostojno življenje v naši skupnosti.
Festival migrantskega filma Na poti bo letos zopet potekal na različnih lokacijah; iz Mestnega muzeja bo migriral v KUD France Prešeren, preko Kinodvora se bo pretihotapil v Slovensko kinoteko in se nato po stranskih ulicah prebil v Staro mestno elektrarno, in vzpostavili večerno postojanko na letnem vrtu Gale Hale. Prav tako bo raznolika vsebina festivala, saj bodo v letošnjem programu filmsko debato vodili znotraj štirih tematskih sklopov; ekonomske migracije, evropske migracijske in azilne politike, okoljske migracije in vpliv globalizacije na sodobne migracije.
S festivalom želijo organizatorji preseči tradicionalno pojmovanje pojma begunec, kakor ga definira Ženevska konvencija o statusu beguncev (1951) in pozornost usmeriti na vse ljudi, ki so primorani zapustiti svoje domove in iskati zaščito ter priložnost za dostojno življenje izven svoje domovine.
Konvencija o statusu beguncev iz leta 1951 definira begunca kot osebo, ki se »zaradi utemeljenega strahu pred preganjanjem osnovanem na rasi, veri, narodni pripadnosti, pripadnosti določeni družbeni skupini ali določenem političnem prepričanju, nahaja izven države, katere državljan je, in ne more, ali zaradi takšnega strahu noče uživati varstva te države, ali osebo, ki nima državljanstva, in se nahaja izven države, kjer je imela običajno prebivališče, pa se zaradi takšnih dogodkov ne more ali noče zaradi omenjenega strahu vrniti v to državo.« (Konvencija o statusu beguncev iz leta 1951, preambula, 1. poglavje)
Namen prikazanih filmov in organiziranih pogovorov s strokovnjaki, avtorji in drugimi gosti je spodbuditi občinstvo k premisleku o vzrokih, zaradi katerih begunci in drugi migranti zapuščajo svoje domove. Vzroki so raznoliki in se nanašajo na nevzdržne življenjske pogoje ali celo preganjanje posameznikov in skupin na podlagi njihovih osebnih lastnosti in okoliščin, kot so politično ali versko prepričanje, etnično in kulturno poreklo ali spolna usmerjenost, kakor tudi nevzdržne družbene in ekonomske situacije v skupnostih, iz katerih izvirajo migranti. Osebne okoliščine in neenakomerna družbena in gospodarska razvitost držav na regionalni in globalni ravni ostajajo med glavnimi vzroki migracij. Novo stoletje pa s seboj prinaša nove dejavnike, kot so podnebne in druge okoljske spremembe, ki povzročajo nove valove in smeri migracijskih tokov ter proizvajajo nove kategorije migrantov, kakršni so na primer okoljski begunci.
Pa vendar ostaja sporočilo festivala svetlo in polno upanja: občinstvo vabi k skupni angažiranosti in upanju za boljši jutri! Domači publiki želi festival ponuditi kvalitetne informacije in znanje o migracijah, migrantih in njihovih kulturah ter ob tem izpostaviti zgodbe neumornega upanja, ki lahko navdihnejo vsakogar izmed nas. Poslanstvo festivala se ne omejuje (zgolj) na širjenje znanja; z znanjem in razumevanjem želi spodbuditi naklonjenost sprejemanju raznolikosti in s tem razvoj strpne, vključujoče in pravične družbe!
Program festivala

Novico je napisal uporabnik levona.