Sprevod prihaja v Jezerca. Foto:
Sprevod prihaja v Jezerca. Foto:
Bistvo Ravenskega pusta so Ta lepi - tisti ki se ženijo!
Kmetica si je zaželela sosedovega psa.
Ta grdi - vedno na preži za vsiljivo otročadjo.


Kot je v navadi, krene sprevod že zgodaj zjutraj iz sp. Raven do Magozda, nato v Jezerca, od tam v zg. Ravne in popoldne v sp. Ravne, kjer se odvija glavna prireditev na osrednjem vaškem trgu.
Priprave na pustovanje potekajo že dva meseca. "Tako kot vsako leto smo se v drugi polovici decembra fantje iz vasi Ravne, Jezerca in Magozd zbrali in začeli s pripravami na pust, ki se v naših vaseh dogaja teden dni pred pustno soboto. Na prvem zboru smo se dogovorili za potek pustovanja, razdelili smo vloge, oziroma like ki jih bo vsak predstavljal na pustovanju in med pustno druščino sprejeli tudi pet novih fantov, ki so dopolnili 17 let. Zbrali smo se še konec januarja in v začetku februarja, takrat smo dorekli še zadnje detajle o poteku pustovanja. V letošnjem letu je po koledarju pust zelo pozno, tako da smo imeli dovolj časa za priprave likov, mask, ..., itd. Vse od konca decembra, ko smo se prvič zbrali, pa do 26. februarja, ko se naše pustovanje odvija, je bilo vloženo veliko truda, časa predvsem pa idej, da bi naše pustovanje, Rawnsk pust, čim bolje uspelo", je povedal Danijel Ivančič, predsednik Ravenskega pusta.
Na prvem pustnem sestanku se je pustni zbor soglasno odločil, da formalno razglasi prvo pustno pot v Sloveniji - Pot Ravenskega pusta, za katero se pričakuje, da bo v prihodnosti postala zgodovinskega, kulturnega in nacionalnega pomena. Ravenski pustovi so o razglasitvi pustne poti obvestili pristojne inštitucije in organizacije v Sloveniji, ki bi lahko v bodoče pripomogle k realizaciji dolgoročnega projekta.
Več o Ravenskem pustu, si lahko preberete v spodnjih povezavah:
- Urnik pustovanja 2011
- Vse o Ravenskem pustu
- Pod Krnom po prvi pustni poti
- Bilo je 2008. leta - video
- Ravensk' pust izza objektiva Jožeta Suhadolnika
- Pustovanje 2010, naša novica na MMC-ju
Simbolika pustne poti se odraža tudi pri željah druščine, da se Ravensk' pust samostojno in neodvisno podaja v prihodnost, kjer ga čakajo zastavljeni cilji, ki bi utrdili tradicionalne elemente, katere poznamo iz preteklosti Ravenskega pusta ter kolikor bo le mogoče, da z obpustnimi dejavnostmi poskrbi za določeno mero razvoja manj poznanih vasi pod Krnom.
Ravensk' pust vas vabi in pričakuje na pustni poti.
Srečno in žib'jo Ravnsk' pust!
Renato Bric
Novico je napisal uporabnik rbric.