Na avstrijskem trgu z umetninami je bila prodana slika z motivom Triglava slovenskega krajinarja 19. stoletja Antona Karingerja (1829-1870) iz leta 1864. Aprila je slika na dražbi Dunajske avkcijske hiše, ki je glede na kakovost slike ocenila izklicno ceno 5.000 €, dosegla nepričakovano ceno 27.000 €, ki je za več kot 500 % večja od izklicne.
Cena tovrstne slike bi se na slovenskem trgu gibala med 30.000 in 35.000 evrov. Kot kaže, tudi pri nas recesije pri nakupu umetnin ni.
Slikar Anton Karinger se je rodil v Ljubljani leta 1829. Že v rosnih letih se je posvetil slikarstvu in se osredotočil predvsem na krajinarstvo. Študijsko se je izpopolnjeval na Dunaju, v Münchnu in Benetkah. Dolga leta je delal v vojski v Italiji in na južnem Balkanu, vse dogodke pa je vestno slikal na papir. Po prihodu v rodno Ljubljano se je sprva posvetil portretom, vendar so bile njegova največja strast romantične gorske krajine. Posebej rad je imel Julijske Alpe, Blejski in Bohinjski kot, obiskoval pa je tudi Kamniško Bistrico in okolico Grintovcev. Nekaj Karingerjevih slik hrani tudi Narodna galerija v Ljubljani, med drugimi je tudi slika z motivom Triglava slikana iz Bohinja.
Novico je napisal uporabnik TurboA.

Foto:
Foto: