Foto:
Foto:


Predstavitev bo spremljalo predavanje in projekcija fotografij priznanega fotoreporterja Arneta Hodaliča, ki je v produkciji revije Emzin (gre za prvi tovrstni projekt uredništva) potoval v Sibirijo, na polotok Jamal, kjer se je srečal s staroselskim narodom Nenci.
Predstavitev in predavanje sta brezplačna.
Upamo, da nam boste z objavo sporočila pomagali pri obveščanju o dogodku in o aktualni številki revije za kulturo Emzin.
Revija Emzin, XVIII, 1–2, tema: Sodobna Rusija
V novi številki Emzina želimo osvetliti trenutno stanje v sodobni ruski družbi. Menimo namreč, da je tudi tako veliko in heterogeno državo mogoče razumeti, med drugim tudi skozi analizo in predstavitev ključnih družbenih, socialnih in kulturnih sistemov.
Hitre spremembe v ruski družbi narekujejo potrebo po refleksiji in predstavitvi družbenih in drugih fenomenov Rusije 21. stoletja. Prikazati želimo različne razsežnosti pojma sodobna Rusija s sociološkega, antropološkega, politološkega in kulturološkega vidika. Poleg tega nas bodo med drugim zanimala vprašanja sodobne ruske literature, vizualne umetnosti ipd.
S tematsko številko želimo osvetliti sodobno rusko stvarnost zunaj okvirov običajne črno-bele zahodnoevropske perspektive, ki sodobne ruske fenomene označuje predvsem skozi dihotomne delitve na »dobro« in »slabo«, demokratično in totalitarno ipd.
Zanimali so nas pogledi skozi oči Rusov, ki živijo in ustvarjajo v Sloveniji, skozi oči sodobnih ruskih kulturnih ustvarjalcev, skozi oči ljudi, katerih življenjske poti so tako ali drugače prepletene z Rusijo, in ne nazadnje tudi skozi oči domačih avtorjev, ki se akademsko in poklicno ukvarjajo z družbenimi, kulturnimi, političnimi in drugimi vprašanji sodobne Rusije.
uvodnik
Andrej Stopar v uvodnem katalogu informacij o Rusiji izpostavlja nekatere najzanimivejše (ne)znane kulturne, politične, geografske in ekonomske podatke o državi presežnikov.
intervju
Vladimir Sorokin, eden od najbolj aktualnih ruskih pisateljev, o njegovih preteklih delih, vlogi v kulturnem prostoru in trenutnem ustvarjanju. Igor Čubajs, ugledni ruski socialni filozof, profesor in publicist, o iskanju definicije ruske identitete in ruskega sistema vrednot. Ljudmila Jevgenjevna Ulicka, prvo žensko pero sodobne ruske literature, med drugim o ruski ženski in njeni vlogi v sodobni družbi. Anna Reid, britanska pravnica, novinarka in raziskovalka staroselskih sibirskih narodov o ohranjanju njihove kulture in identitete.
portret
Portret "zvezde naše dobe", uspešne ruske igralke, scenaristke, režiserke, pisateljice in televizijske voditeljice Renate Litvinove.
pet zgodb
Miha Javornik ponudi pet izsekov iz sodobne ruske stvarnosti, o "telesu" ruskega naroda, ruskem jeziku, neizogibnem vplivu Azije na Rusijo in ne nazadnje o dveh velikih mestih – Moskvi kot ženskem principu in Sankt Peterburgu kot moškem principu.
teorija
Vesna V. Godina piše o nestereotipni uporabi koncepta "slovanske" oziroma "ruske duše" v sodobni socialni in kulturni antropologiji. Božo Repe razgrinja zgodovino odnosov med Rusi in Slovenci, najbolj vzhodnimi in najbolj zahodnimi Slovani. Denis Mancevič z geopolitičnega vidika piše o ruski federaciji, ki je v zadnjih osmih letih doživela korenite gospodarske, notranjepolitične in družbene spremembe in tudi spremembo zunanjeekonomskih in geopolitičnih prioritet. Marjan Smrke predstavlja še eno veliko spremembo, ki je na področju Ruske pravoslavne cerkve nastopila po padcu enopartijskega režima in koncu Sovjetske zveze. Jernej Zupančič podaja geografsko izkaznico Rusije, največje države na svetu, v kateri zajema njene geografske razsežnost in upravno asimetrijo, ki je zrcalna slika barvite ruske zgodovine. Tekst je dopolnjen z izvirno pregledno karto administrativno-političnih enot Rusije in abecednim seznamom upravne razdelitve Rusije, ki vključuje glavna mesta ter številne druge informacije.
branje
Bogomir Kovač osvetli rusko ekonomsko zgodovino in politično-ekonomsko prihodnost, v kateri naj bi Rusija postala ena od vodilnih ekonomskih, političnih in vojaških velesil sveta. Miha Lampreht o ruski energetski politiki, ki je postala nadvse pomemben dejavnik pozicioniranja na svetovnem energentskem trgu. Vid V. Vodušek razmišlja o paradoksu prenosa zahodnih (razsvetljenskih) idej na ruska tla. Primož Krečič o nekdanji Rusiji kot zakladnici mistike in duhovnosti ter o dolgem obdobju ateistične indoktrinacije. Lilija Varjačić - Rajko o psihoanalizi v Rusiji med sodobnostjo in tradicijo. Katja Čibej Fras o delovanju človekoljubnih organizacij na jugu Rusije, ki so tja prišle po terorističnem napadu na šolo v Beslanu. Vojko Kogej o zlatih časih ruske kozmonavtike, trenutnem stanju ter načrtovanju in prodaji turističnih poletov v vesolje. Tatjana N. Komarova o ruščini kot enem izmed največjih svetovnih jezikov. Mladen Uhlik oriše značilna obdobja sovjetske jezikovne politike, razmerja med ruščino in ostalimi jeziki, ter opiše njeno današnje stanje. Tekst dopolnjujeta abecedni seznam jezikov v Ruski federaciji in abecedni seznam državnih jezikov. Klemen Jelinčič Boeta piše o številnih staroselskih etničnih skupinah Sibirije in ruskega daljnega vzhoda ter dopolni tekst s seznamoma verskih skupnosti ter narodov, narodnosti in etničnih skupin v Ruski federaciji. Victor Mazin opisuje, kako lahko sledimo evoluciji oglaševanja v Rusiji in kako oglase sprejemajo gledalci – uporabniki. Ksenija Gurshtein piše o značilnostih sodobnega ruskega umetniškega prostora.
dnevnik
Branko Soban piše o petih izjemnih "postajah" njegovih številnih potovanj po razsežnostih Rusije – od Moskve do Petuškov, Joškar-Ole do Puškinskih gora in "Rdečega slona" na Belem morju.
literatura
Blaž Podlesnik predstavi sodobno rusko literaturo kot uvod v izvirna prevoda dveh besedil Dmitrija Bikova, uglednega ruskega pisatelja, publicista in komentatorja aktualnega dogajanja v Rusiji.
kolumne
Jordan Cvetanović, Tomaž Pavčnik, Urška Zabukovec, Jelka Ciglenečki, Primož Sark, Mariana Bersadska, Andreja Alt, Jana Valenčič, Ksenija P. Hahonina.
reportaža
Prva produkcija fotografske reportaže revije in Zavoda za kreativno produkcijo Emzin, ki je nastala na potovanju Arneta Hodaliča v Sibirijo (polotok Jamal), kjer se je srečal z Nenci, staroselskim narodom nomadov in rejcev severnih jelenov, in z njimi delil trdo življenje v nedostopni tundri. Kako živijo Nenci, kaj si želijo, kako se spoprijemajo z ekstremnimi razmerami nad polarnim krogom in kako sprejemajo vse večji vpliv moderne civilizacije.
portfolio
Predstavljamo rusko oblikovalsko skupino Ostengruppe (Erik Beloussov, Igor Gurovič, Ana Naumova in Dmitrij Kavko), ki se ukvarja s sodobnimi vizualnimi komunikacijami in deluje na področju grafičnega oblikovanja, televizijske grafike, interneta, videa, notranjega oblikovanja, oblikovanja pohištva, mode in scenografije.
fotoleta
Poročilo natečaja Fotografija leta 2008, predstavitev nagrajenih fotografij, intervju z nagrajenko Vanjo Bućan in poročilo s predavanja Ziyaha Gafića in Balazsa Gardija, žirantov natečaja.
poročilo
Emzinov seminar grafičnega oblikovanja, na katerem so predavali Carin Goldberg (Carin Goldberg Design), James Biber (Pentagram) in Gail Anderson (SpotCo), vsi trije iz New Yorka.
Ilustr. in fotografija
Ilustracije sta prispevali Jugoslav Vlahović in Boris Balant, fotografije Stacey Mutkin, Tamara Vodopivec, Aleksej Kolmikov in Anatolij Lomohov, oblikovanje revije pa Kinetik.
Lepo vabljeni!
Emzin,
Jasna Rackov, odgovorna urednica
Tanja Hladnik, namestnica odgovorne urednice
Metka Dariš, likovna urednica
Denis Mancevič, zunanji sourednik teme
Novico je napisal uporabnik emzin