Silvan Omerzu Foto:
Silvan Omerzu Foto:


Izdelava avtomatov: Silvan Omerzu in Žiga Lebar
Silvan Omerzu (1955) – režiser, slikar, lutkovni umetnik
Po študiju na Pedagoški akademiji v Ljubljani je začel delati v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Leta 1983 je prejel štipendijo za študijsko bivanje v Pragi, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk. Svojo avtorsko poetiko je najizraziteje uresničil v gledališču Konj, ki je uprizarjalo lutkovne predstave za odraslo občinstvo. V letih od 1994 do 1996 je redno sodeloval tudi z osrednjim lutkovnim gledališčem Minor v Pragi. Poučeval je na Gledališki in lutkovni šoli v Ljubljani in likovno urejal revijo Lutka. V tem času se je ukvarjal tudi s slikarstvom, grafiko, risbo, ilustracijo, keramiko in oblikovanjem plakatov. Razstavljal je na petindvajsetih samostojnih razstavah, sodeloval na šestinštiridesetih skupinskih razstavah doma in v tujini ter soustvaril devetnajst predstav. Za svoje delo je prejel devet mednarodnih in osem slovenskih nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada (2006).
"Ko sem bil majhen, sem nekoč v izložbi videl ptico, ki je v enakomernih presledkih pomakala svoj dolgi kljun v kozarec z vodo in nato nenadoma, kot da se je napila, visoko dvignila glavo. Ljudje so se ustavljali pred izložbo in gledali to majhno gledališče z enim samim prizorom. Nekoliko pozneje sem v Pragi stal v množici ljudi, ki so pred starim Orlojem čakali, da odbije ura in se v zvoniku pojavi toliko apostolov, kolikor je odbilo udarcev. V gibanju apostolov ni bilo slučajnosti, ni jih premikala nikogaršnja volja in to, da se nekaj giblje samo od sebe, je ljudi že od nekdaj privlačilo. Zdi se, kot da se hočemo na ta način prestaviti v neki drugi svet, kjer človek ni merilo vsega. V svet, kjer vladajo drugačni zakoni, zakoni nekega drugega prazačetka narave in življenja. Ali pa se hočemo rešiti mehanizmov, ki nam vladajo. Tako, da jih spoznamo, pa če so še tako strašni."
Silvan Omerzu
Razstava bo na ogled do 29. 11. 2008.
Vabljene in vabljeni! Vstopnine ni.
Kibela, prostor za umetnost, je odprta vsak dan od 9.00 - 22.00, v soboto od 16.00 - 22.00, v nedeljo zaprta.
Program KID KIBLA podpirajo Ministrstvo RS za kulturo, Mestna občina Maribor in Urad za mladino RS. KIBLA je del Mreže multimedijskih centrov Slovenije M3C.
Info:
Maja Vuksanović
majav@kibla.org
Novico je napisal uporabnik kibla