Uroš Weinberger, Dreamball, 2010, olje na platnu, 59.4 x 84 cm Foto:
Uroš Weinberger, Dreamball, 2010, olje na platnu, 59.4 x 84 cm Foto:
Asparuh Mihailov, From South Africa with love, 2010, inkjet print, 59,4 x 84 cm
Simon Jugovic Fink, Evolution, 2010, olje na lesu, 59,4 x 84 cm
Valentina Verč, The Heart of the Game, 2010, mešana tehnika na platnu, 59,4 x 84 cm


Barve Slovenije zastopajo štirje akademsko izobraženi umetniki: Uroš Weinberger, Valentina Verč, Simon Jugovic Fink in Asparuh Mihailov. Avtorji so ustvarili likovna dela na temo Afrika, nogomet in vključili tudi nekaj svojstvenega umetniškega pristopa. Uporabili so dinamično kompozicijo, intenzivne barve, s katerimi so izrazili strast do nogometa in navdušenje nad svetovnim prvenstvom v Južni Afriki, ki bo postala srce združenega sveta.
Vsako od 160 izvirnih del v zbirki je na razpolago podpisano, oštevilčeno, v omejeni nakladi printov (210 izvodov vsakega likovnega dela v naravni velikosti) – slednja omejena izdaja printov je ponujena zbirateljem, navijačem, navdušencem povsod po svetu, da kupijo del te unikatne naklade in edinstvene umetniške zbirke. Cene posameznega printa segajo od 1000 pa do 2400 ameriških dolarjev. Potencialni kupci lahko printe naročijo direktno pri izbranih avtorjih ali pa preko spletne strani www.2010fineart.com, kjer so dela tudi na ogled. Uvrstitev avtorjev v tovrstno prestižno likovno zbirko pomeni za izbrane avtorje potencial samopromocije globalnih in enormnih razsežnosti kot tudi promocije države, ki jo zastopajo.
Pred 14 dnevi je v Cape Townu potekal veliki VIP medijski dogodek, na katerem je tudi uradno štartala globalna prodaja na drobno omejene naklade printov zbirke Fine Art 2010. Printi del bodo v naslednjih tednih razstavljeni tudi v galerijah po Nemčiji, v Hondurasu, na Danskem, v Novi Zelandiji in v Kitajski. Printe del slovenskih umetnikov pa je od 28. maja do 31. julija v Evropi možno videti v Harald Osinski Galerie in Berlin KG v Berlinu, Nemčija (www.2010fineart-germany.com). Vendar pa bo seveda največja koncentracija razstav v Južni Afriki, kjer v okviru svetovnega prvenstva v nogometu načrtujejo najmanj 16 razstav, od 22. do 24. junija pa bodo v prestižnem Melrose Arch v Johannesburgu potekale licitacije izvirnih umetniških del.
Poleg 2010 International Fine Art Collection pa je vzporedno oblikovana tudi 2010 African Fine Art Collection, s 150 deli afriških umetnikov, ki si jo lahko ogledate na spletni strani www.2010fineart.com in dela tudi tam kupite.
Vesna Kotnik Weinberger za 2010 Fine Art
Izjave:
"Eden od najpomembnejših vidikov projekta 2010 Fine Art je njegov globalni obseg. S tem, ko prvič v zgodovini Afrike svetovno prvenstvo v nogometu poteka prav v zibelki človeške evolucije in se slednji športni dogodek prepleta tudi z umetnostjo vseh 32 sodelujočih držav, lahko tudi lažje promoviramo turizem in kulturo Južne Afrike in Afrike nasploh. Ključno za najboljšo izpeljavo turnirja je uporaba tega prestižnega dogodka kot odskočna deska Južne Afrike, da našo državo in našo celino predstavimo kot čudoviti in ogleda vredni ter kulturno bogati. Milijoni oboževalcev, ki bi se radi udeležili dogodka v Južni Afriki, se morda ne bodo mogli udeležiti osebno. Projekt, kot je ta nam pomaga, da se vključijo v navdušenje enega od resnično velikih svetovnih športnih spektaklov."
Marthinus van Schalkwyk MP, Južnoafriški minister za turizem
“Svetovno prvenstvo v nogometu, kot turnir, je vedno predvsem svetovni nogomet, ampak kot dogodek je vedno toliko več. Prepletajo se energija športa s strastjo kultur in narodov. Zato smo zelo veseli, da je 2010 Fine Art prejela tako navdušeno podporo vrhunskih mednarodnih umetnikov. FIFA je prepričana, da bo 2010 International Fine Art Collection pomagala graditi mednarodno navdušenje okoli 2010 FIFA World CupTM. "
Thierry Weil, Direktor mednarodnega marketinga pri FIFA
"Kot Južnoafričani smo zelo ponosni, da leta 2010 gostimo FIFA World Cup ™. 2010 Fine Art bo dvignila, navdihnila in združila ustvarjanje novih platform, pritegnila pozornost sveta v Afriko in Afriko ponesla v svet s pomočjo umetnosti. "
Craig Mark, Generalni direktor 2010 Fine Art
Novico je napisal uporabnik jamami.