Foto:
Foto:


Galerija SOKOLSKI DOM
Sokolska ulica 3, Novo mesto
Z multimedijsko instalacijo »Soft Techno« avtorja preizprašujeta pomen zastarele tehnologije v današnji digitalni eri. Izhajata iz teze, da sta radio in televizija zgodovinski tehnološki relikviji, in kot taki krijeta spektre naše socializacije.
V galerijski prostor posegata s postavitvijo osnovnih arhetipskih objektov dnevne sobe človeka dvajsetega stoletja, ki je v 21. stoletju že tehnološko funkcionalno nepismen. Tako sta osrednja objekta radio in televizija, vendar ne v svoji prvotni funkciji. Umetnika se tu poigravata z izraznimi možnostmi obeh medijev, in sicer, pri televiziji Gregor Balog »najema« strani teleteksta in jih uporabi kot neodvisen likovni medij, Uroš Weinberger pa radio izrabi kot valovni detektor, ki ima funkcijo čutila za nevidne elektromagnetne valove.
________________________________________
Uroš Weinberger
Rojen leta 1975. Leta 2003 je zaključil dodiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 2005 pa je tu zaključil podiplomski študij slikarstva. V času študija je za svoje dosežke prejel mnogo nagrad: študentska Prešernova nagrada (2001), prva nagrada na natečaju za portret Ite Rine v skupni organizaciji Slovenske kinoteke in Mestne občine Divača (2001), Grand prix nagrada Mestne občine Ptuj na II. mednarodnem ex temporu Ptuj (2004), odkupna nagrada 42. slikarske kolonije Izlake – Zagorje (2005). Leta 2002 se je izpopolnjeval na Akademiji za likovno umetnost v Sofiji, Bolgarija. Leta 2009 se je izpopolnjeval na kulturni rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Berlinu, Nemčija. Doslej se je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Je član ZDSLU in predsednik umetniškega sveta Društva likovnih umetnikov Dolenjske. Deluje kot samostojni kulturni ustvarjalec. Živi in ustvarja v Novem mestu in Ljubljani.
Razstave (izbor):
2004 Pogled 3: Popolnoma moje, Lamutov likovni salon, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki
2005 2m, Galerija Miklova hiša, Ribnica
2006 Transsubstanciacije I, Galerija Simulaker, Novo mesto
2008 Premiera 17, Galerija sodobne umetnosti, Celje
2009 Human Error, Galerija Schwarz, Ljubljana
2010 Control-Delete, Mestna galerija Piran, Obalne galerije Piran
2010 FIFA Fine Art 2010, Johannesburg, JAR
2010 Zeit fϋhlen – Zeit leben, Kϋnstlerhaus Graz, Universalmuseum Joanneum, Avstrija
________________________________________
Gregor Balog
Rojen 9. septembra 1983 v Novem mestu. Od leta 2010 absolvent na ALUO v Ljubljani. Ukvarja se predvsem s klasičnim slikarstvom in video inštalacijami. Leta 2009 je sodeloval s Keeyiko Usuoanara pri zvočnih in vizualnih inštalacijah, leta 2010 pa na projektu video biografije Makrocosmos of Marko Modic. Prejel je nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne dosežke v akademskem letu 2007/2008. Živi in ustvarja v Ljubljani.
Skupinske razstave in udeležba na festivalih:
2007 Po-kopališče Kolezija, multimedijski dogodek, kopališče Kolezija, Ljubljana
2008 Get Ost, Kunstfest zum Osten, Basel, Švica
2009 Universal Cube, Group exhibition by young artists, Leipzig, Nemčija
2010 Plein Air to Toruń, Toruń, Poljska
________________________________________
Razstava bo na ogled do 18. oktobra 2010.
Razstavo sta omogočila Ministrstvo RS za kulturo in Mestna občina Novo mesto.
Novico je napisal uporabnik jamami.