Pesmi za angleški album je Toše posnel v zadnjih dveh letih življenja. Foto:
Pesmi za angleški album je Toše posnel v zadnjih dveh letih življenja. Foto:


Ob obletnici rojstva Tošeta Proeskega (1981-2007) bodo po poročanju makedonske tiskovne agencije MIA v Kruševu v soboto postavili temeljni kamen za spominski dom. V njem naj bi našla svoje mesto množica predmetov, povezana z imenom pokojnega makedonskega "narodnega junaka", med temi njegov priljubljeni avto "hrošč", oblačila, plošče, fotografije, nagrade in ikone. Izgradnjo spominskega doma finančno podpira makedonsko ministrstvo za kulturo. Zasnovala ga je skupina domačih arhitektov, razprostiral se bo na 870 kvadratnih metrih, tloris bo v obliki križa.
Pesmi za angleški album je Toše posnel v zadnjih dveh letih življenja. Zapel jih je v angleščini, saj so bile predvsem namenjene mednarodnemu tržišču. Znano je, da si je po "osvojitvi" domačih glasbenih logov izjemno želel uspeti tudi v mednarodnem okolju.
-------Videospot----------
Toše Proeski - The Hardest Thing

Naslovna pesem se skupaj s spotom z istim naslovom, "The Hardest Thing", že nekaj mesecev vrti na radijskih in televizijskih postajah, spletnem portalu You Tube in drugod. Kljub strogo varovanim posnetkom so neučakanci uspeli spraviti med ljubitelje pevca z "angelskim" glasom še nekaj angleških pesmi.
Skopski Utrinski vesnik v spletni izdaji v danes najbolj branem članku ob opisu ovitka novega albuma - ta nosi pevčev portret, svetlo zvezdo na nebu in v ozadju silhueto Kruševa, med drugim trdi, da so avtorske pravice od pevčeve glasbene zapuščine končno prenesli na pevčevo družino.
Album bo izšel v 150 tisoč primerkih
Album je nastajal pod okriljem britanske producentske hiše People & Motion in predvsem pod budnim očesom znanega producenta Andyja Wrighta, ki je sodeloval že z vrsto pomembnih glasbenih imen. Wright je verjel, da je pred Tošetom velika mednarodna kariera. Snemali so v studiih v Londonu in na Švedskem. Sodelovali so z glasbeniki iz Anglije, s Švedske in z Irske.
Po pisanju časnika bo album izšel v 150.000 primerkih, naprodaj bo tudi na Hrvaškem, v Srbiji, BiH in Sloveniji.
Na albumu je deset pesmi, med njimi Aria, ki jo je Toše odpel v duetu z italijansko pevko Giano Nannini in v živo že predstavil na svojem koncertu v Beogradu. Tu bo "Forever In A Day", ki sta jo Andy in Toše napisala skupaj. Šest skladb je za album prispeval Andy Wright, tri Wayne Hector, ena pa je Tošetovo avtorsko delo in je duet z nečakom Kristijanom.
Proces ustvarjanja albuma je beležila kamera, posnetke so s pričevanji najožjih sodelavcev združili v dokumentarec v režiji Boštjana Slatenška. Od 12. februarja bo film obiskal kinematografe na območju nekdanje Jugoslavije.
Film je bil posnet na Jamajki in v Londonu, drugi del pa po Tošetovi smrti v Londonu, Dubrovniku, Skopju, Kruševu, Dubaju in Stockholmu, sta sporočila producenta Nina Sever in Igor Pediček. V nedeljo bo film predpremierno prikazan v Skopju, sledile bodo prepremierne projekcije v Beogradu (26.1.), Zagrebu (27.1.) in Ljubljani (28.1.).
Sorodna novica
Novico je napisal uporabnik c.b.