Foto:
Foto:

elju 25. avgusta 2009 ob 19.30 podelili Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji in Zlatnik poezije.
Za Veronikino nagrado, ki jo bo letos že trinajstič podelila Mestna občina Celje v sodelovanju s partnerji, družbo Riko in Javno agencijo za knjigo RS, je žirija izbirala lavreata med več kot 300 pesniškimi zbirkami. Kot določajo pravila o delu žirije, mora strokovna žirija pri vrednotenju upoštevati zbirke, ki so izšle v času od junija 2008 do konca maja 2009. Žirijo, ki je presojala dosežke enoletne poetične bere v Sloveniji, so sestavljali Jelka Kernev Štrajn, literarna kritičarka in prevajalka, sicer predsednica žirije, Alenka Zor Simoniti, novinarka TVS, in pesnik Milan Vincetič. V ožji izbor so uvrstili pet nomininarih pesniških zbirk: Repki, pesnice Kristine Hočevar, Opuščanje vrta pesnika Petra Kolška, Rimska cesta pesnika Petra Semoliča, Kažipoti brezpotij pesnika Jožeta Snoja in zbirko Otok, mesto in drugi pesnice Lucije Stupice.
Poleg petih nominirancev bodo na pesniškem večeru brali pesmi še Cvetka Bevc, Miriam Drev, Ivan Dobnik in Ivan Minatti. Letošnji Veronikin nagrajenec prejme 4000 € bruto, poleg tega pa še listino Mestne občine Celje, ki mu jo bo izročil celjski župan Bojan Šrot. Doslej so prestižno in cenjeno Veronikino nagrado prejeli Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Tone Pavček in Taja Kramberger ter Milan Dekleva. Milan Dekleva je edini pesnik, ki je doslej nagrado prejel dvakrat.
Fit media kot pobudnik in organizator Veronikine nagrade pa se je leta 2005 odločila za posebno pesniško priznanje, za Zlatnik poezije. Če se Veronikina nagrada vsako leto ozira po enoletnih dosežkih slovenske pesniške ustvarjalnosti, Zlatnik poezije pomeni priznanje pesniku za njegov življenjski opus, za ustvarjalni prispevek slovenski kulturi in poznavanju drugih literatur ter za požlahtnenje slovenskega jezika. Doslej so Zlatnik poezije prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič in Miroslav Košuta.
Zlatnik poezije 2009 prejme pesnik Ivan Minatti.
Najbrž nobena pesem ni tako odmevala med bralstvom in ljubitelji poezije kot prav pesem iz tretje pesniške zbirke Ivana Minattija. Zbirka z naslovom Nekoga moraš imeti rad iz leta 1963 je namreč nov vrh intimistične poetike pesnika, ki je znal ljubezen, naravo in smrt vselej rahločutno preliti v doživeto poezijo. Pesnik, prevajalec in urednik Ivan Minatti se je rodil 22. marca 1924 v Slovenskih Konjicah. Težko bi našli, je zapisal Aleksander Zorn ob izidu knjige Izbrana lirika, v slovenski poeziji takšnega prvinskega lirika, kot je Ivan Minatti.
Ivan Minatti je kot dvajsetletni mladenič odšel v partizane. Pisati je začel že kot dijak, v partizanih pa so njegove pesmi izhajale v četnih in bataljonskih glasilih. Izdal je več pesniških zbirk, objavljal pa je tudi prevode iz jugoslovanskih in drugih književnosti. Zbirke in izbori pesmi: S poti (1947), Pa bo pomlad prišla (1955), Nekoga moraš imeti rad (1963), Veter poje (1963), Bolečina nedoživetega (izbor 1964, 1970, 1977), Pesmi (izbor, 1971), Obraz (izbor, 1972), Ko bom tih in dober (izbor, 1973), Nekoga moraš imeti rad (1981), Pesmi (izbor, 1981), Prisluškujem tišini v sebi (izbor, 1984) in druge. Pisal je tudi pesmi za otroke in veliko prevajal, predvsem poezijo iz jezikov jugoslovanskih narodov in narodnosti, za kar je bil večkrat nagrajen. Med drugim je prejel priznanje Zlato pero za prevajalsko delo iz makedonske književnosti. Prejel je tudi Prešernovo nagrado za zbirko prisluškujem tišini v sebi (1985).
Na literarnem večeru Nekoga moraš imeti rad bo v glasbenem delu programa nastopil kvintet Gamma.
V primeru slabega vremena bo podelitev Veronikine nagrade in Zlatnika poezije v Narodnem domu v Celju.
Za več informacij:
Fit media, tel.: (03) 42-66-700.
www.veronikini-veceri.si
www.fitmedia.si
Novico je napisal uporabnik Fitmedia.