Filmsko Elizo je nazadnje upodobila Claire Danes. Foto:
Filmsko Elizo je nazadnje upodobila Claire Danes. Foto:

Vihravo, neuko cvetličarko Elizo Doolittle je v Londonu takrat zaigrala gospa Patrick Campbell (odrsko ime je obdržala po svojem prvem možu), Herbert Beerbohm Tree pa je nastopil v vlogi profesorja Henryja Higginsa, ki sklene stavo, da bo dekle naučil lepih manir in uglajenega vedenja za visoko družbo. Odrska Eliza in Higgins sta drug drugega med vajami kar naprej pošiljala dol z odra, zaradi česar je bil Shaw pod velikim stresom. Na odrih sta se potem pojavila 118-krat, poroča Guardian.

Dunaj in New York po živčnem zlomu Tannerjeve prehitela London
Shaw je svoje najbolj znano delo napisal leta 1912 in ga najprej prebral gospe Patrick Campbell, katere dekliško ime je bilo Beatrice Stella Tanner, v londonskih gledaliških krogih pa je bila znana kot gospa Pat. Njen manjši živčni zlom je bil kriv za zamudo londonske premiere igre, tako da so igro prej kot v Londonu uprizorili na Dunaju (oktobra 1913) in v New Yorku (marca 1914).

Pri nas na odru nazadnje leta 1999
Delo je doživelo številne odrske in tudi filmske uprizoritve, v katerih so v glavnih vlogah med drugim zaigrali Peter O'Toole, Audrey Hepburn, Roy Marsden, Boyd Gaines, Claire Danes in Ruper Everett. Pri nas smo Pigmaliona nazadnje videli na odru Mestnega gledališča ljubljanskega leta 1999.