"Spoznavanje različnosti povečuje medsebojno razumevanje in spoštovanje ter vodi v ustvarjalno sožitje," pravi vodja projekta Janja Rebolj iz Mestnega muzeja Ljubljana. Foto: Alma Bejtullahu

»Razstavo albanske skupnosti smo pripravili skupaj s kulturnim društvom Albancev Migjeni. Ves mesec jo bodo spremljale prireditve na katerih bomo lahko spoznali naše albanske someščane.«

Janja Rebolj, Mestni muzej
false
Poleg razstave fotografij in predmetov obiskovalce v Mestnem muzeju čakajo tudi albanska ljudska glasba, plesi, zgodbe in kulinarične delavnice. Foto: Matjaž Krivic
false
Urnik spremljevalnega programa. Foto: Mestni muzej

Predstavljanje kulturne pestrosti slovenske prestolnice se skozi projekt Muzeji povezujemo v Mestnem muzeju Ljubljana izvaja že deveto leto zapored. Vodja projekta Janja Rebolj povzame idejo projekta z mislijo, da spoznavanje različnosti povečuje medsebojno razumevanje in spoštovanje ter vodi v ustvarjalno sožitje. Projekt izvajajo že od leta 2007.


V spremljevalnem programu muzeja bosta tudi slaščičarska delavnica z Naserjem Gashijem in demonstracija priprave bureka z Dinom Murtezanijem. Več v oddaji NaGlas! spodaj ali v arhivu MMC-ja.


Skupnosti soavtorji razstave

V ljubljanskem Mestnem muzeju so najprej predstavljali verske skupnosti, nato so na pobudo ministrstva za kulturo leta 2011 začeli predstavitve etničnih skupnosti. Doslej so se že predstavili Makedonci in Arabci. Skupnosti, ki se v sklopu projekta predstavljajo, so hkrati tudi soavtorji razstave: »Razstavo albanske skupnosti smo pripravili skupaj s kulturnim društvom Albancev Migjeni. Ves mesec jo bodo spremljale prireditve, na katerih bomo lahko spoznali naše albanske someščane,« je za NaGlas! dejala Reboljeva. Letošnjo razstavo je podprl tudi Javni sklad za kulturne dejavnosti RS.

Predmeti, fotografije in zgodbe
V sklopu predstavitve albanske skupnosti bodo do 20. junija na ogled postavljeni osebni predmeti in fotografije, ki pričajo o že več desetletjih prisotnosti Albancev v Ljubljani in Sloveniji. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili tudi izbranim zgodbam, ki pričajo o življenju Albancev v slovenski prestolnici in njihovih izkušnjah sobivanja z drugimi Ljubljančani.

Tudi slaščice in burek
V spremljevalnem programu se obetajo še prikazi obrti, po katerih Albanci v Sloveniji slovijo. Tako bosta v muzeju slaščičarska delavnica z Naserjem Gashijem in demonstracija priprave bureka z Dinom Murtezanijem. Poleg delavnic bodo na sporedu spremljevalnega programa še albanski ljudski plesi in glasba ter večer albanskih zgodb. Vstop na razstavo in spremljevalne prireditve je prost.

Živa razstava
V nasprotju s prejšnjimi razstavami so letos v muzeju dodali še eno novost. Zgodbe in fotografije bodo zbirali tudi v času razstave. Meščane – Albance – v Mestnem muzeju vabijo, da pridejo in delijo svoje zgodbe o tem, kako so prišli v Slovenijo in kakšno je njihovo življenje v Sloveniji. Vabljeni so tudi drugi prebivalci Ljubljane, da delijo svoje zgodbe o dobrih izkušnjah s svojimi sosedi Albanci. Vsak ponedeljek bo tako razstava osvežena z novimi fotografijami iz družinskih albumov in z novimi zanimivimi zgodbami.

»Razstavo albanske skupnosti smo pripravili skupaj s kulturnim društvom Albancev Migjeni. Ves mesec jo bodo spremljale prireditve na katerih bomo lahko spoznali naše albanske someščane.«

Janja Rebolj, Mestni muzej