Ruski pianist bo v dveh dneh predstavil dva zelo različna repertoarja. Foto: Ljubljana festival
Ruski pianist bo v dveh dneh predstavil dva zelo različna repertoarja. Foto: Ljubljana festival
Berezovskega bo na koncertu spremljal orkester Slovenske filharmonije pod dirigentsko paličico Georgea Pehlivaniana. Foto: Janez Kotar

Ruski virtuoz bo nastopil ob spremljavi orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko Georgea Pehlivaniana. To ni njegov prvi nastop v Sloveniji. Ko je pred mnogo leti v Ljubljani gostoval kot zelo mlad in perspektiven ruski pianist, je z odličnim nastopom osupnil številno občinstvo. Enako prepričljiv je vselej: kot solist, v komornem sestavu ali z orkestrom, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Berezovski je eden najzanimivejših pianistov naše dobe. Leta 1990 je zmagal na mednarodnem tekmovanju Čajkovski v Moskvi in od takrat je reden gost vseh svetovnih koncertnih odrov. Je tudi dobitnik dveh prestižnih nagrad echo klassik, nagrade nemške kritike in nagrade BBC Music Magazine.

Vihravi in presenetljivi, obenem pa prefinjeni in po svoje tudi introvertirani umetnik bo tokrat izvedel kar dva klavirska koncerta, ki zahtevata sijajno tehnično znanje, pa tudi prepričljivo muzikalnost - Hačaturjanov Koncert za klavir in orkester v Des-duru, op. 38, in Koncert za klavir in orkester v d-molu, št. 3, op. 30 Rahmaninov.

V Slovenski filharmoniji na programu francoski impresionizem
Današnjemu nastopu bo jutri sledil še drugi, in sicer bo z recitalom nastopil še v Slovenski filharmoniji, kjer bo predstavil drugačen program. Francoski impresionizem, ki ga pooseblja Debussy, pričakuje popolnoma drugačen muzikalni pristop in duhovno poglobljenost izvajalca. Interpretacija zahteva prefinjenost in barvitost, kot da bi opazovali impresionistična, rahlo zastrta slikarska platna, so zapisali pri festivalu.