Edward Norton, Tilda Swinton, Bill Murray in Saoirse Ronan. Foto: EPA
Edward Norton, Tilda Swinton, Bill Murray in Saoirse Ronan. Foto: EPA
Oskarjevka Tilda Swinton na rdeči preprogi v Berlinu. Foto: EPA
Za svojo dolgo kariero bo častnega zlatega medveda za življenjsko delo prejel britanski režiser Ken Loach. Foto: EPA
Rdeča preproga na festivalu. Foto: EPA

Kot piše Deutsche Welle, je festival v Cannesu bolj šik, festival v Benetkah je bolj topel, a vsi ljubijo Berilnale. Festival je svoja vrata veličastno odprl s komedijo Wima Wendersa, ki se ponaša s celo vrsto priznanih igralskih imen. Pripoveduje pa zgodbo o legendarnem receptorju v znamenitem evropskem hotelu Gustavu H. (igra ga Ralph Fiennes) in mladem postreščku Zeru Moustafi (Tony Revolori). Anderson je črpal motive za film v delih avstrijskega pisatelja Stefana Zweiga, čeprav ni nobeno neposredna literarna predloga za film, poroča Guardian.

Dogajanje je postavljeno v 20. leta prejšnjega stoletja v izmišljen kraj z imenom Zubrowka. Gustave ob svojem delu veliko pozornosti namenja tudi zapeljevanju bogatih aristokratinj. Ena od njih, igro jo Tilda Swinton, mu zapusti izjemno dragoceno sliko, potem pa jo najdejo umorjeno. Njen sin Dmitri (igra ga Adrian Brody) Gustavu napove maščevanje, saj je prepričan, da je umoril njegovo mamo. Gustave s pomočjo postreščka in njegove simpatije Agathe (Saoirse Ronan) skriva sliko pred Dmitrijem in oblastmi, pri tem pa se zapletejo v številne prigode.

Kot piše Guardian, je Andersonu uspelo prikazati izjemno realistično in všečno podobo Evrope med obema vojnama. V filmu poleg osrednje trojice nastopa cela vrsta karakterjev, ki so jih upodobili sami hollywoodski zvezdniki: Bill Murray, Willem Dafoe, Edward Norton, Harvey Keitel, Jeff Goldblum, Matthew Amalric in drugi. Film so snemali v Nemčiji.

V boj za medvede 20 filmov, od tega štirje nemški
Za zlatega in srebrne medvede se poteguje 20 filmov, med njimi so štirje domači. Kot pišejo nemški mediji, nemška kinematografija v tekmovalnem delu festivala ni bila tako močna že od leta 1986. V tekmovalni sekciji so močno zastopani tudi azijski filmi. "Močna prisotnost kitajskih filmov kaže na hitro rastočo pomembnost filma in kina na Bližnjem vzhodu," je dejal direktor filma Dieter Kosslick.

Žiriji letos predseduje ameriški producent in scenarist James Schamus (Gora Brokeback, Izgubljeno s prevodom), njeni člani pa so avstrijski igralec in dvakratni oskarjevec Christoph Waltz, ameriška producentka Barbara Broccoli, ameriška igralka Greta Gerwig, francoski režiser Michel Gondry, v Hongkongu rojeni igralec Tony Leung, v Teheranu rojena in v Parizu živeča filmarka Mitra Farahani ter danska igralka Trine Dyrholm.

Častni medved Kenu Loachu
Častni zlati medved za življenjsko delo bo letos romal v roke britanskemu režiserju Kenu Loachu, ki se je med drugim podpisal pod režijo filmov Veter, ki trese ječmen, Angelski delež, Irska pot, nazadnje pa je režiral film Jimmyjeva dvorana, ki še ni prišel v kinematografe. Lani je režiser napovedal, da je to najverjetneje njegov zadnji igrani film, v prihodnje pa se bo posvetil dokumentarnim filmom.

Kaj bo prinesla von Trierjeva Nimfomanka?
Gledalci z največjo nestrpnostjo pričakujejo premiero filma Nimfomanka Larsa von Trierja, ki bo v kinodvorane prišla v cenzurirani dolžini, v izvirniku pa je film dolg pet ur. Še en težko pričakovan film je tudi film Georgea Clooneyja Monuments Men (Možje spomenikov), ki temelji na resničnih dogodkih o ameriškem vodu, sestavljenem iz sedmih direktorjev muzejev, kuratorjev in umetnostnih zgodovinarjev, ki so morali iz rok nacistov rešiti dragocene umetnine.

Na festivalu poteka tudi filmska tržnica, na kateri se predstavlja tudi slovenski film Čefurji raus.