Na 64. Berlinalu bodo od 6. do 16. februarja prikazali 400 filmov z vsega sveta, dvajset filmov pa se bo potegovalo za zlatega in srebrne medvede. Foto: EPA
Na 64. Berlinalu bodo od 6. do 16. februarja prikazali 400 filmov z vsega sveta, dvajset filmov pa se bo potegovalo za zlatega in srebrne medvede. Foto: EPA
V Berlinu težko pričakujejo tudi film Georgea Cloonyja Monuments Men (Možje spomenikov), prikazan zunaj konkurence, ki temelji na resničnih dogodkih o ameriškem vodu, sestavljenem iz sedmih direktorjev muzejev, kuratorjev in umetnostnih zgodovinarjev, ki so morali iz rok nacistov rešiti dragocene umetnine. V pričakovanju festivala svojo kolekcijo slavnih razkazuje Madame Tussaud. Cloonyjeva voščena figura zajtrkuje kar pred Brandenburškimi vrati. Foto: EPA
V delavnici pripravljajo tudi berlinske medvede. Foto: EPA
Prodaja vstopnic za filmske projekcije festivala se je pričela v ponedeljek. Zanje je potrebno odšteti od devet do 13 evrov. Foto: EPA

Na letošnjem filmskem festivalu v Berlinu bo s 107 produkcijami in koprodukcijami najmočneje zastopan kar domači film. S štirimi filmi Nemčija vodi tudi v tekmovalnem programu. Režiserka Feo Aladag se za zlatega in srebrne medvede poteguje s filmom Zwischen Welten (Med svetovi), ki pripoveduje o misiji nemških vojakov v Afganistanu. Režiser Dominik Graff je s filmom Die geliebten Schwestern (Ljubljeni sestri) posegel na področje kulturne zgodovine in posnel zgodbo pesnika Friedricha Schillerja ter sester Caroline von Beulwitz in Charlotte von Lengefeld. Film Jack Edwarda Bergerja je pripoved o dečku, ujetem med sistemom, odgovornostjo in pogumom, Kreuzweg (Razpotje) Dietricha Brüggemanna pa se dotika tem, kot so seksualnost, moč in morala.
Festival bo odprla zvezdniška zasedba
V tekmovalnem programu bodo prikazani še filmi iz ZDA, Francije, Argentine, Brazilije, Velike Britanije, Avstrije, Norveške, Kitajske in Japonske. Ameriški režiser Wes Anderson se v tekmo za medvede podaja s komedijo Hotel Grand Budapest, ki je tudi uvodni film letošnjega Berlinala. Zgodba filma je postavljena v čas med svetovnima vojnama, sledi pa dogodivščinam legendarnega receptorja, ki se spoprijatelji z mladim postreščkom. V filmu, ki so ga snemali v Nemčiji, sta glavni vlogi odigrala Ralph Fiennes in Tony Revolori, v njem pa so zaigrali še Tilda Swinton, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan in Owen Wilson.
Ameriški režiser Richard Linklater se bo za medvede potegoval s filmom Boyhood (Deška doba), v katerem sta zaigrala Patricia Arquette in Ethan Hawke. Francoski režiser Alain Resnais v Berlin prihaja s filmom Amier, boire et chanter (Ljubiti, piti in peti), v katerem so zaigrali Sabine Azema, Sandrine Kiberlain in Andreje Dussollier. Kraftidioten (In Order of Disappearance - Zaporedje izginotij) je naslov režijskega prvenca Norvežana Hansa Pettra Molanda, v njem pa so zaigrali Bruno Ganz, Stellan Skarsgard in Brigitte Hjort Sorensen.
James Schamus na čelu žirije
Žiriji predseduje ameriški producent in scenarist James Schamus. V njej so še avstrijski igralec in dvakratni oskarjevec Christoph Waltz, ameriška producentka Barbara Broccoli, ameriška igralka Greta Gerwig, francoski režiser Michel Gondry, v Hongkongu rojeni igralec Tony Leung, v Teheranu rojena in v Parizu živeča filmarka Mitra Farahani ter danska igralka Trine Dyrholm.
Častni medved za Kena Loacha
Častnega zlatega medveda za življenjsko delo letos prejme britanski režiser Ken Loach. Režiserju, ki je med drugim poznan po filmih, kot so Veter, ki trese ječmen, Angelski delež in Irska pot, bodo poleg tega na Berlinalu posvetili retrospektivo.
"Kena Loacha bomo počastili kot režiserja in kot človeka, ki se v svojih filmih pogosto z veliko humorja loteva družbenih nepravilnosti," je povedal direktor Berlinala Dieter Kosslick. Dodal je, da je Loach v skoraj petih desetletjih filmskega ustvarjanja pokazal izjemno kontinuiteto, pri čemer pa vselej ostaja tudi inovativen.
Svetloba in senca na velikem platnu
Posebno pozornost bodo posvetili fenomenu svetlobe na filmu. V sekciji z naslovom Estetika sence - stili osvetljevanja 1915-1950 bodo prikazali filme različnih žanrov, ki so nastali v Evropi, ZDA in na Japonskem. Na ogled bo 40 filmov, na velikih platnih pa bo mogoče videti zvezde, kot sta Marlene Dietrich in Greta Garbo.
Prodaja vstopnic za filmske projekcije festivala se je začela v ponedeljek. Zanje je treba odšteti od devet do 13 evrov. Najdražje so tiste za projekcije v Berlinale Palast, na katerih se občinstvo lahko nadeja, da bo videlo igralce in režiserje z vsega sveta.
Lani je berlinski zlati medved prvič šel v Romunijo; prejel ga je film Položaj otroka Calina Petra Netzerja, ki pripoveduje o težavnem odnosu med materjo in sinom.