Šukov je po z odliko končani gimnaziji nadaljeval šolanje na tehnični fakulteti v Moskvi. Takoj po koncu šolanja je leta 1876 odšel v Filadelfijo, kjer je za svetovno razstavo oblikoval ruski paviljon. Foto: Wikipedia
Šukov je po z odliko končani gimnaziji nadaljeval šolanje na tehnični fakulteti v Moskvi. Takoj po koncu šolanja je leta 1876 odšel v Filadelfijo, kjer je za svetovno razstavo oblikoval ruski paviljon. Foto: Wikipedia

Ruski odbor za televizijo in radiodifuzijo je namreč 25. februarja dal soglasje za podrtje tega bratranca Eifflovega stolpa, kot mu radi rečejo. Kot poroča Le Monde, sta francoski zgodovinar Jean-Louis Cohen in britanski fotograf Richard Pare na ruskega predsednika Vladimirja Putina naslovila javno pismo, v katerem sta ga pozvala, naj takoj sprejme ukrepe za ohranitev tega pomembnega arhitekturnega spomenika v Moskvi, ki predstavlja pomemben prispevek ruskega inženirstva svetovni kulturi.

V pozivu so pobudniki, med njimi tudi sir Norman Foster, Tadao Ando in Rem Koolhaas, pozvali tudi, naj stolp uvrstijo na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

Ravno danes na moskovskih ulicah poteka tudi protestni shod za ohranitev stolpa, ki mu domačini rečejo tudi Šabolovka 37, saj stoji na tem naslovu. Po besedah vnuka Šukovega bo ruska duma o vprašanju usode stolpa razpravljala v prihodnjih dneh, končno odločitev pa naj bi sprejela 24. marca.

160 metrov visok in 220 ton težek jeklen stolp so gradili med letoma 1920 in 1922 med rusko državljansko vojno, in že takrat je požel navdušene ovacije zaradi svoje nenavadne hiperboloidne strukture, ki je med drugim zaslužna za minimalno občutljivost za močan veter, ki je sicer eno ključnih tveganj visokih stavb.

Kot smo poročali že pred nekaj leti, pa so Rusi kljub dejstvu, da se stolp uvršča med izjemne arhitekturne dosežke 20. stoletja, in drugačnim obljubam v zadnjih desetletjih zanj skrbeli zelo slabo.

Ruski Edison - pionir na številnih področjih
Ruski inženir in znanstvenik, pa tudi fotografski navdušenec, Šukov, ki so mu zaradi številnih inovacij rekli tudi ruski Edison, je še pred moskovskim stolpom zasnoval stolp v Polibinu v okrožju Dankovski v Lipeck Oblastu, ki je bil prvi hiperbolični objekt na svetu. Po njem so se Rusi potem zgledovali tudi pri gradnji številnih drugih stolpov, pa tudi svetilnikov in električnih stebrov. Načrtoval je tudi prvo rusko naftno črpalko in prvi naftovod, ki je povezal dva kraja blizu Bakuja ob Kaspijskem jezeru. Naftovod je bil leta 1878 dolg 12 kilometrov, ob končanju leta 1894 pa kar 94 kilometrov. Na dan je po njem steklo 30.000 sodčkov nafte.

Če bodo ruski poslanci prižgali zeleno luč za podrtje stolpa, naj bi na njegovem mestu zgradili 50-nadstropno stolpnico.