Kultura
(8)
Greta Gerwig
"Ta film sem posnela, da bi ga videla 15-letna dekleta in si morda mislila: Hej, tudi jaz bi zmogla kaj takega," je Gerwigova povedala ob premieri Lady Bird na filmskem festivalu v Torontu. Foto: Reuters
Jordan Peele
Jordan Peele je ameriški komik, scenarist, igralec in režiser. Zbeži! je njegov samostojni režijski prvenec. Foto: AP
Guillermo del Toro
"Počaščen in ganjen sem zaradi nominacije," je v izjavi za javnost zapisal Del Toro. "To je moj ceh. Čudovito je, da sem v tako dobri letini vključen med take velike umetnike." Foto: Reuters
Christopher Nolan
Za favorite v kategoriji trenutno veljajo Nolan (na fotografiji), del Toro in McDonagh, ki so v zadnjih tednih nabrali že nominacije za zlate globuse, bafte in nagrado producentskega ceha. Foto: Reuters

Dodaj v

Ceh režiserjev nominiral raznoliko druščino, izpustil Spielberga

Kako velik kazalnik za oskarjevske nominacije je to?
12. januar 2018 ob 18:29
Los Angeles - MMC RTV SLO

S petimi nominacijami za najboljšo režijo je ameriški ceh režiserjev (Directors Guild of America) ponudil zanimivo protiutež "samim moškim nominirancem", kot je izbor na zlatih globusih pretekli konec tedna okrcala Natalie Portman.

V skupinici nominirancev za nagrado DGA so se torej znašli Greta Gerwig z družinsko dramo Lady Bird, Jordan Peele s satiro Zbeži!, Guillermo del Toro z alegorično pravljico Oblika vode, Christopher Nolan z zgodovinsko epopejo Dunkirk in Martin McDonagh z dramo o rasnih napetostih Trije plakati pred mestom.

Med spregledanimi je najbrž najglasneje izzvenela odsotnost velikega Stevena Spielberga, ki je na letošnjo sezono nagrad kotiral z dramo o resničnih dogodkih Zamolčani dokumenti (The Post); v naše kinematografe film prihaja prihodnji teden. Spielberg je sicer ljubljenec ceha režiserjev: v preteklosti je od kolegov nabral že rekordnih 11 nominacij in prav tako rekordne tri zmage.

Z vključitvijo Grete Gerwig in Jordana Peela pa organizacija DGA ni sledila vzoru pravkar podeljenih zlatih globusov in baft, ki jih na drugi strani Atlantika podeljuje Britanska Akademija za film in televizijo.

Nominacija Gerwigove morda pomeni gesto pritrditve v času, ko se ženske v Hollywoodu združujejo in povzdigujejo glas v povezavi s spolnim nadlegovanjem in diskriminacijo na delovnem mestu. Na prvi dan novega leta je javnost izvedela za pobudo Time's Up, ki jo je podpisalo 300 prominentnih žensk iz različnih panog filmske industrije; njen cilj je izkoreninjenje neenakosti na delovnem mestu in spolnih napadov, prva večja simbolična gesta pa je bila podelitev zlatih globusov, ki se je je večina udeležila v črnih toaletah.

Filmska režija je statistično še vedno "moški poklic"
Na drugih področjih so številke manj spodbudne. Še čisto sveža študija je pokazala, da so ženske režirale samo 4,3 odstotka 1.100 najdonosnejših filmov v zadnjih desetih letih. Na vsako režiserko tako statistično dobimo kar 22 režiserjev. Med omenjenimi 4,3 odstotka so bile samo tri temnopolte, tri azijske in ena latinskoameriška režiserka.

Ceh režiserjev je že zgodovinsko bolj naklonjen režiserkam kot oskarjevska Akademija: Akademija je doslej ženske za najboljšo režijo nominirala samo štirikrat, DGA pa (z letošnjo nominacijo vred) devetkrat. Pred njo so bile v elitni skupini še Lina Wertmüller (Seven Beauties), Randa Haines (Otroci manjšega Boga), Barbra Streisand (Princ plime), Jane Campion (Klavir), Sofia Coppola (Izgubljeno s prevodom), Valerie Faris (z Jonathanom Daytonom, Naša mala mis) in Kathryn Bigelow (Bombna misija, 00:30 - Tajna operacija).

"Ta film sem posnela, da bi ga videla 15-letna dekleta in si morda mislila: Hej, tudi jaz bi zmogla kaj takega," je Grwigova povedala ob premieri Lady Bird na filmskem festivalu v Torontu.

Jordan Peele po drugi plati je četrti temnopolti režiser v zgodovini z nominacijo za nagrado DGA. Pred njim so ta naslov nosili že Lee Daniels (Precious), Steve McQueen (12 let suženj) in lani Barry Jenkins (Mesečina).

Peele je nominiran tudi za najboljši režijski prvenec - nagrado, ki jo DGA podeljuje šele tretje leto. V isti kategoriji so v igri za priznanje še Geremy Jasper (Patti Cakes), William Oldroyd (Lady Macbeth), Taylor Sheridan (Sledi v snegu) in Aaron Sorkin (Velika igra).

Kaj to pomeni za oskarje?
Nominacije DGA so eden najboljših pokazateljev tega, kateri režiserji si lahko obetajo oskarjevsko nominacijo. V letih, odkar je Akademija kategorijo najboljšega filma razširila na do deset filmov, se je samo enkrat zgodilo, da za oskarja nominirani film pred tem ni dobil nominacije ceha DGA. (Leta 2011 David Fincher na kolege ni naredil dovolj velikega vtisa z Dekletom z zmajskim tatujem). Dobitnik nagrade DGA bo znan 3. februarja.

Dobra novica za Stevena Spielberga, pa tudi za Seana Bakerja (Projekt Florida), Dee Rees (Mudbound), Paula Thomasa Andersona (Fantomska nit) in druge je, da se seznam Akademije že od leta 2010 ni popolnoma ujemal s seznamom ceha režiserjev. Lani se je Akademija denimo nasmehnila Melu Gibsonu (Greben rešenih), spregledala pa DGA-jevega nominiranca Gatha Davisa (Lev). Organizacija DGA, v kateri je več kot 16 tisoč glasujočih članov, praviloma raje nagrajuje večje, komercialne filme, medtem ko veja režiserjev v Akademiji (samo 512 aktivnih članov) redno izbira bolj umetniške drame (Nebraska, Foxcatcher, Soba ...)

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Emmure
# 12.01.2018 ob 20:07
Greta Gerwing je dobila nominacijo SAMO zato ker je ženska.film je,razen Ronanove,povprečen in ni noben presežek.smešno
Emmure
# 12.01.2018 ob 20:04
pa tile v hollywoodu ne počnejo več nič drugega kot obsojajo eni druge.Beda od bede,filmi pa v 90% smeti nevrednih ogleda.rasist,spolni nadlegovalec,beli moški,vse je v enem košu.hvala bogu,da je to samo v hollywoodu,ki izgublja ugled 100 na uro.ekstremni feminizem,črni rasisti,to prevladuje.neverjetno.
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 21:08
"Filmska režija je statistično še vedno "moški" poklic."

Tudi delo v skladiščih in rudnikih. Bo treba spremeniti zadevo.
Za te kvote se gre samo za dela, ki so bolj na easy in dobro plačane.
Pisarsniška, direktorska dela, gledališče in film. Tukaj pa se tudi konča.
Nič drugega kot umetno gibanje, sponzorirano s strani fake altruistov in človekoljubov.
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 21:00
Ameriška produkcija je ratala dobesedno prežeta s politiko v smislu, da se moraš čisto glede vsega strinjat z njimi, ne smeš niti imeti svojega mnenja.
Če se slučajno s čim ne strinjaš te obsodijo z rasistom, itd.
Čisto vse kar delajo zadnje čase je namenjeno delitvi ljudi. Ugrabijo kakšno znano serijo ali film ( star wars, star trek, itd), jo obrnejo na glavo in vpeljejo tematike, ki služijo samo enemu namenu. Delitvi.
Sploh se jim več ne gre za to, da bi delali nekaj iz umetniškega vidika, ker želijo ampak izključno zato, da vnesejo razdiralno politiko.
Dober primer je Star Trek Disovery, ki je zaradi SJW PC agende ratala na ogromno neodobravanje in nizke ratinge med fani, medtem, ko je Seth Mcfarlane zagnal ob istem času svojo kopijo Star Treka v stilu 90ih brez LGBT in PC politike in dobesedno pokopal STD.
Sporočilo je jasno.
Ljudje si želijo ob filmih in serijah izklopiti od problemov ne pa, da ti še tukaj diktirajo neko politiko.
Koalaman
# 12.01.2018 ob 22:05
Vse bolj ocitno postaja, da ne gre teh nagrad vec resno jemat. Ce loh z mnenjem vplivas na nominacike
oziris.va
# 16.01.2018 ob 22:12
Ceh režiserjev nominiral raznoliko druščino, izpustil Spielberga

A ni to rasistična poteza, saj kolikor vem, je Spielberg Žid?
Koalaman
# 12.01.2018 ob 22:06
Nominacije*
mr.krpan
# 12.01.2018 ob 21:43
Kar se tiče ameriških režiserk v zadnjem letu priporočam Novitiate od Margaret Betts, fantastičen film, ki govori o odločitvi nekega dekleta, da bo vstopila v katoliški ženski red in torej najprej postane 'pripravnica' v noviciatu. Dogajanje je postavljeno v čas 2. Vatikanskega koncila, ko so se stvari v Cerkvi začele spreminjat in je veliko redovnic zapustilo redove. Mislim da ga v slo. sicer še ni (v zda je bila premiera oktobra) ampak če/ko pride je vreden ogleda.
Kazalo